Srbija i Balkan

Poskupljuje grejanje u Beogradu: Toplane traže dozvolu Grada

Odluka Beogradskih elektrana je zasnovana na činjenici da su poskupeli struja i gas, poskupeo je i repromaterijal za obnovu toplovoda širom Beograda, rekao je gradski menadžer Miroslav Čučković
Poskupljuje grejanje u Beogradu: Toplane traže dozvolu Gradawww.globallookpress.com © © Ralph Kerpa

"Beogradske elektrane" su na nadzornom odboru 25. jula donele odluku o poskupljenju daljinskog grejanja za šest odsto, a nijedno drugo preduzeće nije tražilo povećanje cena usluga, rekao je gradski menadžer Miroslav Čučković. Dodao je da će se Grad o tome izjasniti u najskorijem periodu, ali da smatra da je zahtev "Beogradskih elektrana" opravdan.

"Njihova odluka je zasnovana na činjenici da su poskupeli struja i gas, poskupeo je i repromaterijal za obnovu toplovoda širom Beograda. Taj iznos je jednocifren i on je šest odsto. Njihov zahtev je od 1. septembra da bude povećanje cene. Mi ćemo se o tome izjasniti u najskorijem periodu, ali mislimo da je taj zahtev opravdan i prosečna cena bi u tom slučaju za stan u Beogradu od 60 kvadrata skočila 458 dinara mesečno", naveo je Čučković.

On je istakao da je najvažnije da sačekamo ovu grejnu sezonu spremni i dodao da Grad ima pune kapacitete i mazuta i gasa koji nije iskorišćen za prethodnu sezonu.

"Prošla zima jeste bila blaga i ona nam je donela te uštede koje smo mogli da ostvarimo. Videćemo kakva će biti ova, ali u svakom slučaju najvažnije je da su svi sistemi remontovani, da se radi još na rekonstrukciji toplovoda širom ulica i svaki dinar koji građani plate kroz račun znajte biće upotrebljen za kvalitet usluge", poručio je Čučković.

Daljinsko grejanje je inače već jednom poskupelo, i to od marta ove godine za pet odsto. Beogradske toplane sada naplaćuju 125,23 dinara po kvadratu, što za stan od 60 kvadrata podrazumeva mesečnu ratu od oko 7.500 dinara, odnosno ukupan trošak grejanja za godinu dana od oko 90.100 dinara. Kako je naveo gradski menadžer, ako bi mesečna cena bila uvećana za 458 dinara, to znači da bi godišnji trošak grejanja bio oko 95.600 dinara.

image
VV inauguration
banner