Srbija i Balkan

Čović: Ko stoji iza projekta "velike Albanije"?

Istakao je da i najnoviji događaji pokazuju kakav je odnos međunarodne zajednice prema problemu sa kojim se srpska zajednica susreće
Čović: Ko stoji iza projekta "velike Albanije"?© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Poseta Aljbina Kurtija Tetovu bila je nezakonita, zbog čega bi vlasti Severne Makedonije trebalo da oštro kazne odgovorne za organizovanje dolaska premijera privremenih prištinskih institucija kada su tom prilikom bili prisutni simboli "velike Albanije", rekao je nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.

On je za RTS komentarisao zločin u Bistrici, kada su nepoznati napadači otvorili rafalnu paljbu i ubili dvojicu dečaka – Ivana Jovovića i Panteliju Dakića, a četvoro dece je ranjeno, zbog čega se može zaključiti da međunarodni faktor na prostoru KiM ne radi svoj posao kako treba.

"Ovde se radilo o deci. Bilo ih je više od 50. Otišli su na kupanje na tu reku Bistricu i onda je s druge strane ispaljeno nekoliko rafala i tada smo u direktnim kontaktima sa UNMIK-om, i Kfor je bio nadležan, imali njihova obećanja da će poslednji kamen da prevrnu, da nađu. Evo šta su prevrnuli, 2010. godine je Euleks zatvorio istragu i vidim sad da je 2018. predao to nekim prištinskim institucijama", rekao je Čović.

Istakao je da i najnoviji događaji pokazuju kakav je odnos međunarodne zajednice prema problemu sa kojim se srpska zajednica susreće, a i Beograd na Kosovu i Metohiji.

Čović je poručio da ne postoji veći zločin od zločina koji je počinjen u "Žutoj kući" - trgovina ljudskim organima.

"Ali kao što znate, videli ste, i Savet Evrope i Dik Marti, ali ništa se nije dogodilo. Ali, hajte da se nadamo i da verujemo u sve to. Sve je moguće i da dođe do promene, a ja verujem da vrlo brzo može da se dođe do počinilaca, ako su i oni živi", rekao je Čović.

Dodao je da se stalno govori o sprezi takozvane države i albanske mafije i da ne treba gledati samo naš prostor, nego i malo šire, kao i da smo mogli da vidimo šta su uradili u Ekvadoru.

Kurtijeva poseta protivzakonita

Govoreći o poseti Aljbina Kurtija Tetovu u Severnoj Makedoniji, Čović je istakao da je ta poseta protivzakonita i da on ima iskustva sa tim nezvaničnim posetama Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

"Te njihove nezvanične posete su se uvek svodile na veliki trandebal i velike provokacije u smislu nečega što oni pokušavaju permanentno da prave, a to je 'velika Albanija'. Međutim, ovde se postavlja još jedan dodatni problem – ko stoji iza projekta 'velike Albanije'", rekao je Čović.

Ocenio je da pojedine zemlje Kvinte tolerišu ponašanje Kurtija i njegove svakodnevne provokacije, kao i da bi vlasti Severne Makedonije trebalo oštro da kazne odgovorne za organizaciju Kurtijeve posete Tetovu.

Čović je, govoreći o optužnici protiv Milorada Dodika, rekao da je to u skladu sa napadima i velikim pritiskom koji se vrši na Srbiju.

"Napadi na Republiku Srpsku i na Dodika idu zbog toga što RS ne dozvoljava promene Dejtonskog sporazuma, a jedan od garanata za Dejtonski sporazum je i Republika Srbija. Jako je važno da se Dejtonski sporazum sprovodi onako kako je i usvojen. Važno je zbog očuvanja Srba na prostorima Bosne i Hercegovine, odnosno na prostorima jednog dela RS", naveo je Čović.

image