Srbija i Balkan

Nakon Kurtijevih izjava: Još dva srpska policajca napustila "kosovsku" policiju

Izvori "Indeksonlajn" tvrde da se u narednih nedelju dana očekuje da svi policajci koji su na funkcije postavljeni u julu podnesu ostavke
Nakon Kurtijevih izjava: Još dva srpska policajca napustila "kosovsku" policijuwww.globallookpress.com © Festim Beqiri/dpa

Još dva srpska policajca su dala otkaz u policiji takozvanog Kosova, objavio je prištinski "Indeksonlajn".

Oni su podneli ostavke zbog izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji je rekao da je kosovska policija naslednica takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, navodi prištinski portal.

Juče je objavljeno da su sedmorica novih pripadnika kosovske policije iz redova srpske zajednice podnela ostavke - četvorica u Leposaviću, dvojica u Zvečanu i jedan u Mitrovici.

Izvori "Indeksonlajn" tvrde da se u narednih nedelju dana očekuje da svi policajci koji su na funkcije postavljeni u julu podnesu ostavke.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ranije je poručio da Beograd ne pritiska Srbe da donose odluke o tome gde će raditi, niti kako će živeti, ali da je izvesno da Srbi na severu kosovsku policiju doživljavaju kao okupatorsku silu u kojoj ne žele da rade protiv svog naroda.

"Srbima na Kosovu i Metohiji još odzvanjaju reči Aljbina Kurtija da je kosovska policija nastavak i naslednik terorističke tzv. OVK i zato nikoga ne treba da čudi da Srbi ne žele da rade u Kurtijevim institucijama. Dobro je poznato da je Kurti želeo i da se na brojnim adresama hvalio kako će da 'popuni bezbednosni vakuum na severu', angažujući sebi podobne Srbe i agitatore, ali su mu Srbi još jednom odgovorili da neće ni njega, ni njegovu tzv. Kosovsku policiju", naveo je Petković u odgovoru predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani koja tvrdi da su ostavke "direktan rezultat stalnih pretnji i zastrašivanja koja dolaze iz Srbije".

image