Srbija i Balkan

Nema korupcije i zloupotrebe: Kurti pravda Vladu nakon hapšenja zvaničnika

Aljbin Kurti kaže da ima puno poverenje u Vladu, a nakon hapšenja saradnika krivi političke prethodnike
Nema korupcije i zloupotrebe: Kurti pravda Vladu nakon hapšenja zvaničnikaGetty © Omer Messinger/Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je, povodom hapšenja dvoje zaposlenih u Ministarstvu trgovine, industrije i preduzetništva za koje se sumnja da su bili umešani u zloupotrebu robnih rezervi, da u vladi koju predvodi nema korupcije i zloupotrebe, te da ima potpuno poverenje u ministarku Rozetu Hajdari i njen rad.

Kurti se na Fejsbuku obratio građanima video-porukom u kojoj je naveo da je Vlada odgovorna i poštena te da je, kako kaže, bez presedana omogućila posleratnom Kosovu ekonomski i demokratski napredak.

"Nema korupcije i zloupotrebe. Imam potpuno poverenje u ministarku Rozetu Hajdari i njen rad. Posle rata u Ukrajini, kada je bila svetska kriza, ministarstvo koje ona vodi otkupilo je rezerve i napunilo magacine u vreme kada su sve granice bile zatvorene i gotovo sve zemlje zabranile izvoz", kaže Kurti.

Kako dodaje, njihovo upravljanje je radikalna promena u poređenju sa dvadesetogodišnjom vladavinom na Kosovu. Kao takvo, kako dodaje, proizvodi i pobednike i gubitnike.

"Dok su dobitnici svi građani zemlje (porodice kroz univerzalne naknade za decu, trudnice, korisnici socijalne pomoći, mladi, studenti, radnici, penzioneri, nezaposleni) gubitnika je malo. Gubitnike možete pronaći u staroj i korumpiranoj političkoj eliti, u sudu i njegovim tužiocima, u zloupotrebljenim medijima za podršku kriminalu. Iako malobrojni, profit im je bio višemilionski, pa ne mogu, a da se ne osećaju kao veliki gubitnici", priča Kurti.

On dodaje da su "njihova nastojanja da promene stanje u službi plana povratka nekadašnjeg trulog i korumpiranog sistema".

"U najboljem slučaju pokušavaju da nekako sačuvaju bogatstvo nagomilano mržnjom i korupcijom, veštačke i štetne monopole koje su napravili kriminalom i zloupotrebom službene dužnosti. Ali, oni će propasti kako u težnji za povratkom zlostavljanja, tako i u cilju blaćenja onih koji doprinose da se taj period ne vrati. Takođe, neće uspeti da zastraše sve koji se pridruže karavanu progresivnih reformi i sveobuhvatnog razvoja. Sve ređe će se čuti njihova ogovaranja, klevete i pompezni postupci", naglašava Kurti.

Poručuje da su ministarstva podnela na stotine zvaničnih i krivičnih prijava za kriminal i korupciju koje su zatekli po dolasku na vlast ali, kako dodaje, ni to nije impresioniralo državno tužilaštvo.

"Naše reforme neće moći da zaustave. Nagomilani slučajevi zločina koje je ova vlast deponovala neće moći još dugo da ih skrivaju. Hvala svima na podršci", kaže Kurti.

Policija takozvanog Kosova je rano jutros uhapsila dve osobe zaposlene u Ministarstvu trgovine, industrije i preduzetništva - direktora Odeljenja za robne rezerve Hafiza Garu i direktora Odeljenja za evropske integracije i koordinaciju politika Irfana Lipovicu za koje se sumnja da su bili umešani u zloupotrebu robnih rezervi.

U istoj akciji, uhapšen je i biznismen Ridvan Muharemi, jedan od osumnjičenih u tom slučaju, a hapšenja su usledila nakon što je list "Nacionale" objavio audio-zapise na kojima se čuo razgovor dva zvaničnika ministarstva koji se odnosio na robne rezerve.

U prethodnim danima uhapšeni su odbornik pokreta Samoopredeljenje u prištinskoj gradskoj skupštini Besnik Mujecki i aktivista pokreta Erblin Šalja, obojica zbog sumnje na trgovinu drogom.

"Albanijan post" javio je da ovo nisu prvi saradnici premijera privremenih prištinskih koji su privedeni zbog narkotika. Još 2019. mediji su objavili da su unuci bivšeg poslanika Samoopredeljenja Nazlija Bale uhapšeni zbog proizvodnje i prodaje narkotika. Tada je Uprava za istraživanje trgovine narkoticima pronašla dve sofisticirane i dobro zakamuflirane laboratorije za preradu narkotika, a uhapšeno je četiri osumnjičenih.

image