Srbija i Balkan

Zapadne sankcije Rusiji sahranile poslovnu imperiju 10. najbogatijeg Slovenca

Prema pisanju hrvatskih medija, za 15 miliona evra potraživanja prijavile su se ukupno 134 kompanije, među njima Ministarstvo finansija Hrvatske, trgovački lanac Supernova, Gugl, Fejsbuk, a najveći poverioci su upravo Češkove kompanije
Zapadne sankcije Rusiji sahranile poslovnu imperiju 10. najbogatijeg Slovenca© Принтскрин/Јутјуб

"Studio Moderna" poznat po proizvodima Dormeo, Kosmodisk, Delimano, Rovus, Top šop – završio je u stečaju. To je prvo slovenačko preduzeće čiji je vlasnik javno priznao da su mu sudbinu zapečatile sankcije Evropske unije i rat u Ukrajini.

"Priča o uspehu" koju je sa svojim "Studijom Moderna" lansirao na prostoru nekadašnje zajedničke države Sandi Češko, do juče jedan od najbogatijih Slovenaca, tako dobija neslavan kraj - direktorka tog ponuđača potrošačkih proizvoda Jana Umek potvrdila je da je firma dotakla dno.

Umekova je, prema pisanju ljubljanskog poslovnog magazina "Fajnans" među razlozima za bankrot navela da je kompanija nesolventna jer se već duže vreme suočava sa nedostatkom kapitala za pokretanje proizvodnje, sunovratom prihoda, povrh svega nije u stanju da izmiri obaveze prema poveriocima i zaposlenima. Poručila je zaposlenima da će narednih dana biti obavešteni o svojim pravima u stečajnom postupku.

Sandi Češko, vlasnik i osnivač "Studija Moderna" (poznatog po proizvodima Dormeo, Kosmodisk, Delimano, Rovus, Top šop), priznao je da je sudu podneo zahtev za stečaj, a kao uzroke koji su doveli do bankrota navodi sankcije Evropske unije protiv Rusije i rat u Ukrajini. U poslednje vreme se koprcao u poslovnom svetu zbog problema sa likvidnošću, na kraju je morao da proda i svoje najpoznatije brendove. Računi u banci su blokirani, skladišta prazna, zaposleni već mesecima strepe hoće li dobiti plate.

Svoj poslovni poraz Češko pravda sankcijama uperenim protiv Rusije i ratom u Ukrajini, zbog čega je izgubio dva ključna tržišta. Kaže da je već imao dogovor sa novim investitorima ali su se ti "zbog rata predomislili". Nove nije našao, a u međuvremenu ga je i zloglasni slovenački tajkun Darko Horvat, jedan od glavnih aktera slovenačkih privatizacijskih afera koji je, pre nego što se odselio u Švajcarsku, iza sebe ostavio dugove teške na desetine miliona – posle samo dva meseca ostavio na cedilu, iako mu je obećao slamku spasa.

Čim je pukao poslovni savez sa Horvatom koji nosi na savesti uništene sudbine 68.000 prevarenih Slovenaca, Češko se dao u potragu za novim finansijerom. Ali nijedan strani investitor (kod kuće ih nije našao) nije bio voljan da zakrpi rupu od 60 miliona evra u blagajni preduzeća.

"Kada je počeo rat u Ukrajini, pogodile su nas sankcije (Evropske unije protiv Rusije) jer smo izgubili dva tržišta, a uz to i investitora. Zato smo morali da povučemo neke (neprijatne) poteze, između ostalog prisilno poravnanje u Švajcarskoj", opisuje Češko zao usud svog poslovanja. Problemi "Studija Moderna" gomilali su se od početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji, što je dovelo i do kašnjenja plata zaposlenima.

Majsku platu su dobili polovinom jula, junsku početkom avgusta, a julske plate, kao i isplata regresa, još su neizvesni.

Propast poslovnog carstva biznismena kojeg su uoči slovenačkih opštih izbora aprila prošle godine u redovima socijaldemokrata Tanje Fajon čak videli kao budućeg slovenačkog ministra privrede, a svojevremeno mu se smešila i kandidatura za premijera, mnoge je iznenadio, ali ne i radnike Češkovog preduzeća. Jedan od njih je neslavan kraj vlasnika "Studija Moderna" prokomentarisao rečima: "Srbi imate dobru poslovicu za 'eksperte' tipa Sandi Češko: 'Kako došlo, tako otišlo'.

Podsetimo, "Studio Moderna" je bio 1996. među pionirima televizijske prodaje u istočnoj Evropi. Češko je bio isprva sumnjičav jer je televizijska prodaja bila na lošem glasu - da protežira jeftine proizvode koji ne ispunjavaju ni minimum standarda iz agresivnih reklama.

Proizvodi robne marke "Top Šop" su, međutim, brzo počeli da donose profit. Deset godina kasnije, Češkova kompanija je stekla renome najveće u oblasti direktnog televizijskog marketinga u centralnoj i istočnoj Evropi. Sa kosmodiskom (koji je osmislio sada već pokojni Branislav Stojanović iz Novog Sada) i dormeo dušecima prodrla je u milione domaćinstava u regijama Zapadnog Balkana i istočne Evrope.

Munjevit rast grupe "Studio Moderna" stavio je Sandija Češka i njegovu suprugu Liviju Dolanc na listu sto najbogatijih Slovenaca prvi put 2009. godine. Tada im je imovina bila procenjena na 13,9 miliona evra, što ih je postavilo na 90. mesto među sto slovenačkih bogataških teškaša. U 2008. je "Studio Moderna" već poslovao u 20 zemalja istočne Evrope. Beležila su strm rast od 20 do 30 odsto godišnje. Zahvaljujući tome, Češko je gotovo 10 godina svoj uspešan biznis-projekat predstavljao na poslovnoj školi Harvarda, Univerziteta Kolumbija i još ponekih.

Koliko je brzo širio posao govori podatak da je već 2011. postao najbogatiji Slovenac sa imovinom procenjenom na oko 205 miliona evra da bi dve godine kasnije analitičari lokalne revije "Menadžer" njegovo bogatstvo ocenili na nešto više od 400 miliona evra. Bračni par Češko-Dolanc opstao je na vrhu lestvice najbogatijih i naredne tri godine, kada su ih "prešišali" slovenački tvorci video likova i kripto-bogataši. A potom je usledio sunovrat, ubrzan 2022, na kraju vidljiv i golim okom – nekada je firma zauzimala šest spratova elitne zgrade u indistrijskom delu Ljubljane, a potom se suzila na samo dva.

Nema sumnje da će 62-godišnji Češko, lično, na kraju izvući celu kožu zahvaljujući komplikovanom ustroju hobotnice njegovih povezanih preduzeća koja međusobno figurišu čas kao dužnici, čas kao poverioci, dok će kratkih rukava ostati dobavitelji, u nekom delu banke, a najgore će proći zaposleni. Češko preko domaćih tajkunskih medija već pušta u javnost "nezvanične informacije" da je u pripremi plan za nastavak rada "Studija Moderna" u "novom formatu". Prema toj verziji bi deo zaposlenih u Ljubljani uskoro mogao da se preseli u nove poslovne prostore u istoj poslovnoj zgradi, a "u pripremi je i novi dizajn za novi imidž nove firme".

Češko je naime početkom jula prodao kineskim partnerima, vlasnicima nemačke kompanije "Matratzen Konkord", deo svog poslovanja. Još koliko prošle godine se Sandi Češko obreo na visokom, 10. mestu među 100 najbogatijih Slovenaca, a sada ima sreću da mu zaposlenje nudi nemačko preduzeće koje se bavi diskontnom prodajom madraca. Radi se o firmi kojoj je Češko nedavno prodao jednu od svojih izvikanih maloprodajnih robnih marki.

Češko je prošlog aprila, preko finansijskog holdinga "Studio Moderna Founders", ponovo preuzeo holandsku kompaniju "Studio Moderna Holdings", koju je prethodno prodao fondovima raznih investitora. Proces prodaje pokazao je da je kompanija već tada bila u krizi, a onda je "Studio Moderna", kako ističe sam Češko, dodatno pogodio rat u Ukrajini i sankcije zapadnih država uvedene Rusiji. Uz narasle probleme, rasli su i dugovi prema dobavljačima.

Češko je u maju ove godine potvrdio da je švajcarska kompanija pomenutog Darka Horvata kupila najpoznatije brendove široke potrošnje "Studija Moderna" uključujući Dormeo, Delimano, Rovus i Top šop.

Prema rečima samog Češka, potragu za novim investitorima mu je otežao i kredit koji su prethodni vlasnici podigli kod ruske VTB banke. Kako bi se dogovorili sa drugim bankama o reprogramu kredita, prestali su da plaćaju dobavljačima koji su zbog toga tražili avansne uplate. "I tu je bio ključ problema – banke mogu da sačekaju ako vide svetlo na kraju tunela, ali dobavitelji ne mogu da čekaju", objašnjava razloge za propast nekada unosnog preduzeća Sandi Češko.

Iz njegovih reči proizilazi da je dalje poslovne ambicije pokopao i preostali deo duga prema ruskoj VTB banci, ali i "činjenica da su dobavitelji počeli da traže da robu plaćamo unapred, a ne kao ranije, sa višemesečnim zaostatkom". To su makaze čijim rezovima nema kraja bez dodatnog kapitala, kaže slovenački biznismen, a koji "nismo uspeli da dobijemo, na žalost".

Sudbinu slovenačkog "Studija Moderna" deli još nekoliko kompanija iz te grupe. Nekoliko stranih maloprodajnih preduzeća je u predstečajnom ili stečajnom postupku.

"Hrvatska je u predstečajnom procesu, mi smo pokrenuli stečaj u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj", nabraja Češko. Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo je 18. jula predstečajni postupak za hrvatsku kompaniju "Studio Moderna" – TV prodaja, koja je u 2021. godini ostvarila 32,7 miliona evra prihoda i 1,2 miliona evra gubitka (preračunato po zvaničnom kursu kuna/evro). Kompanija je tu godinu završila sa negativnim saldom.

Zagrebački "Jutarnji list" navodi da je kompanija u zahtevu za predstečajni postupak navela da nema novca za otplatu potraživanja koja uskoro dospevaju i da ima negativan novčani tok. To je bio okidač da su proteklih dana zatvorena vrata Top šopa i Dormea i u Zagrebu. Prema pisanju hrvatskih medija, za 15 miliona evra potraživanja prijavile su se ukupno 134 kompanije, među njima Ministarstvo finansija Hrvatske, trgovački lanac Supernova, Gugl, Fejsbuk, a najveći poverioci su upravo Češkove kompanije.

Podsećanja radi, Češko je u doba kada je posao cvetao, beležio čak pola milijarde evra prihoda i zapošljavao više od od sedam hiljada ljudi, da bi se sve to prošle godine srozalo, kako su izvestili slovenački mediji, na svega 200 miliona evra i gotovo prepolovljen broj zaposlenih. Zatim je i taj broj - prepolovljen.

Prošle godine je bankrotirala još jedna kompanija u Češkovom vlasništvu, tada u Velikoj Britaniji. To je bila posledica bankrota njenog tamošnjeg najvećeg kupca, objašnjava Češko.

"Umesto da saniram Englesku, investirao sam u istočnoevropski deo. Gledajući unazad, verovatno sam pogrešio", vajka se slovenačkim medijima.

Grešku u viziji objašnjava činjenicom da poslovanje (navodno uspešno) firmi koje je osnovao u Zapadnoj Evropi, SAD, Japanu, Australiji, Južnoj Koreji i Kanadi nije proizvelo dovoljno kapitala kojim bi se spasao veći deo svoje imperije, sagrađene u istočnoj Evropi. Uprkos stečaju, obećava nastavak poslovanja bar na polovini tržišta istočne Evrope. Slovenačku javnost je zanimalo - čemu se nada u budućnosti?

"Pokušaćemo da preživimo", odgovorio je Češko, bez trunke optimizma u glasu.

image
VV inauguration
banner