Srbija i Balkan

Žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske tražiće odštetu: Pravna pomoć stiže i iz Italije

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je dokazao vezu između NATO bombi i obolevanja od kancera, izrazio je spremnost da bude deo Aleksićevog pravnog tima
Žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske tražiće odštetu: Pravna pomoć stiže i iz ItalijeGetty © Photo By Usaf/Getty Images

Za tužbu protiv NATO-a zbog bombardovanja Republike Srpske postoje brojni i relevantni dokazi i od toga se neće odustati, kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, za "Politiku".

On napominje da je veoma važno što je inicijativu podržao i iskazao spremnost da se direktno uključi advokat iz Niša Srđan Aleksić, koji pred sudom u  Beogradu zastupa žrtve NATO bombardovanja Srbije iz 1995. godine.

Aleksić je pozvao građane Republike Srpske, koji imaju nalaze biopsije da su oboleli od posledica bombardovanja, da se jave u njegovu kancelariju u Nišu kako bi mogli pokrenuti ppostupak protiv NATO-a.

On je najavio skori dolazak u RS s namerom da preuzme medicinske nalaze ljudi koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma i teško su oboleli, ili preminuli, a spremni su oni ili njihove porodice da presaviju tabak i tuže NATO za naknadu štete.

"Mislim da je i svest i vreme sazrelo da tražimo pravdu za naše žrtve", ističe Aleksić.

Aleksić je, kako prenose srpski mediji, najavio da bi tužbe pred sudovima u RS i Sarajevu mogle biti podignute odmah nakon što stignu rezultati iz instituta u Italiji, u kome bi bili ispitani nalazi građana iz RS koji su oboleli nakon bombardovanja.

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je dokazao vezu između NATO bombi i obolevanja od kancera, izrazio je spremnost da bude deo Aleksićevog pravnog tima i zastupa sve one koji su oboleli od raka a za koje se može dokazati da su tokom ili nakon operacije NATO "Namerna sila" 1995. godine, živeli na područjima bombardovanim osiromašenim uranijumom.

Svim njegovim klijentima, koji su tokom ratnih godina boravili na Kosovu i Metohiji i u BiH, a koji su kasnije oboleli od kancera, po osnovu nadoknade štete, isplaćnjno je po 100.000 evra, i mnogo više.

U napadu na Republiku Srpsku, koji su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, ubijeno je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

Tokom NATO operacije "Namerna sila" poginulo je najmanje sedam a ranjeno 119 srpskih civila.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

O posledicama tog NATO zločinačkog pohoda na Republiku Srpsku svedoči i arhiva bolnice u Istočnom Sarajevu u kojoj je od 1995. godine evidentirano 95 pacijenata koji su bolovali od malignih oboljenja, dok ih je osam godina kasnije bilo 360.

Većina obolelih živela je na područjima koji su bombardovani tonama osiromašenog uranijuma, kao što su Hadžići, Vogošća, Han Pijesak, Sokolac, Ilijaš, Jahorina, Pale, Bratunac i drugi naseljeni delovi tadašnjeg Istočnog Sarajeva.

image