Srbija i Balkan

Ketrin Ešton: Dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio lak, ali verujem u nastavak

Nekadašnja evropska funkcionerka rekla je da je sever Kosova i Metohije oduvek bio problematičan, i da je najznačajnije pitanje bilo kako tamo poboljšati život građana
Ketrin Ešton: Dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio lak, ali verujem u nastavakwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Bivša visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove Ketrin Ešton, uz čije su posredovanje Beograd i Priština postigli prvi dogovor u okviru dijaloga, ocenila je da taj dijalog nikada nije bio lak, kao i da je primena sporazuma uvek teža od postizanja istog.

Ipak, izrazila je nadu da će u mesecima pred nama videti da se dijalog kreće napred.

"Neće biti lako, ali nadam se da će se to desiti. Mnogi ljudi hoće da vide uspeh, posebno (specijalni evropski predstavnik za dijalog) Miroslav Lajčak, čiji rad ne vrednuju uvek koliko treba. On je radio za mene i sa mnom mnogo godina i on stvarno veruje u budućnost 'Kosova'", poručila je Eštonova iz Prištine, preneo je Tanjug.

U obraćanju na konferenciji "Dijalog sa Srbijom: pouke iz prošlosti za budućnost procesa" Eštonova je naglasila da se mora gledati u prošlost ne bi li se nešto postiglo u budućnosti.

"EU i SAD kontinuirano rade zajedno, u suštini naše partnerstvo nastavlja da napreduje. Posebno za ljude ovde. Kada gledate da postignete nešto za budućnost, morate obavezno gledati u prošlost, poštovati njihovu patnju. To je vođstvo, ali ga je danas teško naći. Pre 10 godina našla sam ga ovde i u Srbiji", rekla je Eštonova.

Bivša evropska političarka rekla je da je sever Kosova i Metohije oduvek bio problematičan, i da je najznačajnije pitanje bilo kako tamo poboljšati život građana, na šta je skrenula pažnju tadašnjim glavnim pregovaračima Hašimu Tačiju i Ivici Dačiću.

"Važno je da sve zemlje regiona postanu članice EU, govorim kao neko čija je zemlja izašla iz EU, ali iz mog iskustva mogu da kažem da je važno da Kosovo i druge države postanu deo EU. Budućnost ovog regiona je u Evropskoj uniji, bolje je za privredu, za razvoj mladih ljudi. Važno je da se dijalog vidi kao nešto što teče kontinuirano, to nije do nas, to je na vama. Dijalog pripada vama i Srbiji", zaključila je Eštonova.

image