Srbija i Balkan

Crna Gora tužila bivšeg specijalnog tužioca; Katnić: Tužba bez osnova

Tužba je podneta radi isplaćene nematerijalne štete usled povrede prava na psihički integritet, prava na čast, ugled, na zaštitu privatnog života, prava na dostojanstvo, prepisku, lične zapise, kao prava ličnosti advokatima Goranu Rodiću, Siniši Gazivodi i Mariji Radulović
Crna Gora tužila bivšeg specijalnog tužioca; Katnić: Tužba bez osnova© Јутјуб/Принтскрин

Država Crna Gora tužila je bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za 11.525,67 evra.

Tužba protiv nekadašnjeg specijalnog tužioca podneta je radi regresne naknade, na ime isplaćene nematerijalne štete usled povrede prava na psihički integritet, prava na čast, ugled, na zaštitu privatnog života, prava na dostojanstvo, prepisku, lične zapise, kao prava ličnosti advokatima Goranu Rodiću, Siniši Gazivodi i Mariji Radulović, navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Podgorici.

"Do povrede navedenih prava imenovanih advokata došlo je usled objavljivanja saopštenja i pratećeg dokumenta na internet stranici Specijalnog državnog tužilaštva 17. 7. 2017. godine, pod nazivom 'SDT predstavlja oblike specijalnog rata', a što je utvrđeno pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Podgorici", piše u saopštenju Osnovnog suda u Podgorici.

Dodaje se da je u petak održano pripremno ročište.

Katnić: Nisu mi dali penziju

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je za portal RTCG da je tužba Države Crne Gore protiv njega bez osnova. On je kazao da veruje kako će se to i dokazati u predstojećem postupku.

Katnić je rekao da trenutno nema primanja, i nisu mu dali ni penziju.

"To je sve jer sam te stvari objavio javno, i nisam blefirao kao neki pa da ispada da su to objavili novinari istraživači, Marko i Janko, nego sam napisao sve što sam mislio. To će se sve videti u postupku. Ja sam omogućio da se državi vrati preko sedam miliona koje je A2A bila nezakonito uzela od države, odnosno Elektroprivrede, a država je bila većinski vlasnik. Dakle, vratio sam državi sedam miliona evra koje nikada ne bi bile vraćene da nisam bio rukovodilac u SDT-u. Samo u tom predmetu. A evo vidite, sada hoće da mi uzmu 11.500 evra. Tužba je bez osnova", kazao je Katnić.

Afera "Državni udar"

Podsećamo, afera Državni udar je kolokvijalni naziv za skup političkih događaja i sudskih procesa koji se povezuju sa navodnom pripremom državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine. Na sam dan izbora, saopšteno je da je uhapšeno 20 državljana Srbije i Crne Gore, među kojima je i penzionisani general policije Bratislav Dikić, bivši komandant Žandarmerije.

Već u novembru iste godine, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da je u pitanju zavera sa ciljem izvođenja državnog udara, te da iza svega stoji "moćna organizacija" koja je brojala oko 500 ljudi iz Rusije, Srbije i Crne Gore.

Početkom juna 2017. godine, Viši sud u Podgorici je potvrdio optužnicu protiv 14 osoba, među kojima su bili predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević (lideri opozicione koalicije Demokratski front), čime je ova afera trebalo da dobije i političku dimenziju. Istovremeno, optuženi su Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, državljani Ruske Federacije. Takođe, optuženo je i devet državljana Srbije.

Prvostepenu presudu je Viši sud u Podgorici izrekao 9. maja 2019. godine. Na zatvorske kazne su osuđeni svi optuženi: Šišmakov (15 godina), Popov (12 godina), Dikić (8 godina), Predrag Bogićević i Nemanja Ristić (po 7 godina), Mandić i Knežević (po 5 godina), Branka Milić (3 godine), Dragan Maksić (godinu i 9 meseci), Mihailo Čađenović, Milan Dušić i Srboljub Đorđević (po godinu i šest meseci), te Kristina Hristić (uslovno na godinu dana).

Apelacioni sud je 5. februara 2021. godine usvojio žalbe branilaca okrivljenih i ukinuo prvostepenu presudu u celosti po svim tačkama optužnice.

image