Srbija i Balkan

Na Gradini zaplenjeno sedam vrednih ikona: Šverceri ih sakrili u lični prtljag

Ekspertiza je pokazala da su ikone slikane na drvetu rukom istog ikonopisca, jajčanom tehnikom sa pozlatom u podlozi i da su nastale najverovatnije krajem 18. i početkom 19. veka
Na Gradini zaplenjeno sedam vrednih ikona: Šverceri ih sakrili u lični prtljag© Управа царина

Carinici su juče na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj dvojice putnika da među ličnim prtljagom prokrijumčare sedam vrednih pravoslavnih ikona, saopštili su iz Uprave carina.

Slučaj je otkriven kada je na red za redovnu kontrolu na ulazu u Republiku Srbiju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim su iz Grčke ka Nemačkoj putovala dvojica muškaraca.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, vozač i njegov saputnik rekli su da sa sobom nose samo lični prtljag. Međutim, tokom detaljnog pregleda, u gepeku vozila je pronađen i veliki kofer sa sedam starih ikona, uvijenih u belo platno.

Nakon angažovanja stručnjaka potvrđeno je da su u pitanju ikone velike materijalne, istorijske i umetničke vrednosti, nastale najverovatnije krajem 18. i početkom 19. veka.

Ekspertiza je takođe pokazala da su ikone slikane na drvetu rukom istog ikonopisca, jajčanom tehnikom sa pozlatom u podlozi.

Daljom analizom će biti utvrđena precizna starost, vrednost i poreklo zaplenjenih ikona.