Srbija i Balkan

RT Balkan na Sajmu naoružanja: Kako će nas štititi "perun", "vrabac" i "osica"

U Beogradu je otvoren 11. međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" koji se održava svake druge godine, a ovaj put prikazan je i najnoviji adut namenske industrije
RT Balkan na Sajmu naoružanja: Kako će nas štititi "perun", "vrabac" i "osica"© РТ Балкан/Јелена Марковић

Jedan od najsavremenijih artiljerijskih sistema na svetu je srpski NK "perun" - modifikovana samohodna haubica "nora" B-52 - prikazana je na ovogodišnjem Sajmu naoružanja i vojne opreme, navodi za RT Balkan general Milorad Stupar, osnivač i prvi komandant 72. brigade za  specijalne operacije.

"Modifikovana samohodna haubica 'nora' B-52 NK 'perun' dobila je naziv po staroslovenskom bogu neba i groma", kaže general Stupar, a konstruktor ove zveri na točkovima, koordinator odeljenja za razvoj Jugoimport SDPR-a Miloš Novaković dodaje da je to "Zevsov pandan, ali iz naše mitologije".

Kako kaže general Stupar, radi se o artiljerijskom raketnom sistemu koji je namenjen za tržište svih vojski na svetu. 

"Klasična 'nora' 155mm B-52 bila je i sama veoma interesantna, ali se javila potreba za modifikacijom. Ključno poboljšanje je u sistemu punjenja: 'nora' ima 12 projektila i barutnih punjenja u automatskom punjaču, a 'perun' ima 30 projektila. Pored toga, ovde je modifikacija i u barutnom punjenju, koje je u formi monoblokova (iz jednog dela) domaće proizvodnje za naše tržište, ali mogu biti i modularna barutna punjenja koja koriste sve vojske, čime se određuje selekcija daljine gađanja", kaže iskusni general. 

"Perun" ima još jednu značajnu karakteristiku koja je unapređena u odnosu na klasičnu "noru", objašnjava koordinator odeljenja za razvoj Jugoimport SDPR-a Miloš Novaković. 

"Sada se mogu koristiti baruti bilo kog proizvođača, a punjač je modifikovan i da podržava upotrebu 'pametnog' (smart) projektila. Ovaj sistem može koristiti većinu nama poznatih projektila, a može biti i dodatno adaptiran. Mislim da nam ruski 'krasnopolj' beži za prst, ili dva", navodi Novaković, ističući ponosno:

"Verujte da sam veoma samokritičan, ali, što se tiče 'točkašica' (sredstava na točkovima, ne na 'gusenicama'), samo dva prototipa na svetu pariraju 'perunu'. Ruska 'koalicija' koja je rađena na 'kamazu' i postoji jedan jedini kamion na svetu, kao  'Elbitova' 'sigma' izrađena u Izraelu, jedina su dva proizvoda koji mogu da pariraju i koji su u rangu sa srpskim 'perunom'". 

Vozila na gusenicama ne mogu se porediti sa onima na točkovima, objašnjava za RT Balkan Novaković, jer su haubice na točkovima mnogo praktičnije za upotrebu, budući da uz "guseničarku" mora da se obezbedi i kamion koji će je prevoziti, a "točkašica" se samo upali i može da se krene.

To je još jedan od razloga zbog čega se mnoge vojske odlučuju da prestanu sa upotrebom "guseničarki" i potpuno se preorjentišu na korišćenje samohodnih haubica na točkovima.

"Perunov" domet uz domaću municiju je 41.5 kilometara, navodi general Stupar, a konstruktor Nikolić dodaje da je moguće da se nadogradi projektilima koji imaju domet do čak 70 kilometara.

"Moguće je koristiti raketne bustere, VLAP-ove, mlazne motore, šta god. Intervencija 'nadogradnje' je softverska, vrlo lako se nadograđuje na projektile sa većim dometom. Mi direktno u vozilo unesemo tablice projektila koje bi kupac želeo da koristi i ne radimo ništa dodatno fizički. Neophodna je samo digitalna intervencija da upoznamo vozilo sa novom municijom u sistemu za upravljanje vatrom", kaže Novaković.

General Stupar ističe da je naveći kvalitet sistem za upravljanje vatrom, koji sve radi automatski.

"Sistem za upravljanje vatrom sve radi automatski. On daje daljinu, daje ugao, a zavisno od izabranog cilja i komande - sve dalje ide automatski. Nišandžija prihvata listu koju je poslao komandir i pritiskom na jedno dugme inicira punjenje haubice", naglašava Stupar.

Sve ostalo, objašnjavaju naši sagovornici, dok god ima meta - odvija se automatski. 

Zbog sjajnih karakteristika vlada veliko interesovanje za ovim sistemom, u šta se ekipa RT Balkan uverila jer su delegacije više bliskoistočnih i afričkih država iskazale zainteresovanost dok smo razgovarali sa konstruktorom. 

Srbija - zemlja brzorastuće namenske industrije

Prema rečima generala Milorada Stupara, koji nas dalje vodi u obilazak Sajma naoružanja, Srbija je država koja može da proizvodi celokupnu PVO, pokazujući nam hibridni protivavionski samohodni artiljerijski raketni sistem. 

Osnovni sistem je top "Bofors" kalibra 40 milimetara, ali pored njega poseduje i "strelu 2M", francuski "mistral", protivtenkovsku raketu "maljutka", radar kratkog dometa koji može da otkrije i klasifikuje sve tipove letelica, ali i ometač dronova. 

"Ovaj hibridni PVO poseduje ometač dronova, koji, kada se dron nanišani ne mora ništa da se ispaljuje, već ga automatski elektronski ometa", ističe general Stupar.

Na Sajmu naoružanja prikazana su i vozila poput "lazara", "miloša", DUBP "mali miloš", samohodnog višecevnog bacača raketa "oganj", kao i mnogih drugih. 

Ono što nas je posebno zainteresovalo, međutim, su bespilotne letelice koje Srbija proizvodi, kao i ometači bespilotnih letelica najnovije generacije. 

"Gavrana" traže Grci i Kiprani, "vrabac" može i da izviđa i da gađa

Bespilotna letelica na koju prvo nailazimo je "gavran" 145mm.

"Ovaj dron samoubica je jeftin, a efikasan jer je namenjen uništavanju tenkova i drugih oklopnih vozila, komandnih i artiljerijskih položaja, kao i drugih pokretnih meta. U nultoj je seriji, što znači da proizvodnja nije počela, a radiće se za strano tržište, iako su i u srpskoj vojsci zainteresovani za njega", navodi za RT Balkan jedan od izlagača sa štanda Jugoimport SDPR-a i dodaje da su Grci i Kiprani bili izuzetno zainteresovani za ovaj dron.

Ima bojevu glavu 145 milimetara i mogućnost da probije jedan metar pancirnog zida. Letelica je kompaktna, malih dimenzija i težine, sa nosivošću do 15 kilograma. 

Sa "gavrana" prelazimo na štand prekoputa na kojem su izloženi "osica" i "vrabac".

"Bespilotna kratkodometna letelica 'vrabac' namenjena je za osmatranje, a kada je naoružana i za bombardovanje zadatog cilja. Opremljena je sa četiri projektila kalibra 40mm", kaže naš sagovornik i dodaje:

"Prvenstveno je bio namenjen za osmatranje i izviđanje bojišta, kao i za navođenje artiljerijske vatre, ali je modifikovan i unapređen model zbog ekonomičnosti i malih dimenzija pogodan i za gađanje. 'Vrabac' u borbenoj opremi za sada je u nultoj seriji i očekuje se početak proizvodnje."

Iako u deminutivu, "osica" je sve samo ne za potcenjivanje, jer je potpuno automatski lutajući bespilotni sistem namenjen za jurišne zadatke visoke preciznosti. 

"Pred nama se nalazi još jedan ekonomičan, a izuzetno precizan dron. Naziv je dobio po kumulativnoj bojevoj glavi M79 'osa' kojom je opremljen. Ultra-kompaktna kamera visoke rezolucije i video procesor, koji 'osici' daju mogućnost lociranja i potpuno autonomnog napada cilja na osnovu video praćenja", objašnjava naš domaćin general Stupar.

Sledeći na redu je "obad", koji ponosno stoji na Sajmu naoružanja pokazujući raskoš i napredak srpske namenske industrije. Za razliku od kamikaza, "obad" se vraća kada izvrši zadatak. 

"Ovo sredstvo je daljinski pilotirani vazduhoplov koji služi za izviđanje korekciju vatre. On dejstvuje po ciljevima na zemlji sa dva visokoprecizna laserski vođena sredstva naoružanja. Može biti naoružan sa četitri zolje 64mm, dve ose 90mm i dve maljutke sa termobaričnom glavom", kaže naš sagovornik. 

Pored sredstava za izviđanje i napad, zanimljiv je i najnoviji sistem za ometanje dronova koji neprijateljskoj bespilotnoj letelici može u potpunosti prekinuti kontakt sa centralom.

Ovaj anti-dron radi radi po sistemu radio-ometanja ciljajući šest opsega od interesa u kojima je moguće prekinuti i potpuno onemogućiti let neovlašćenih dronova.

image