Srbija i Balkan

Deset Srba dalo ostavke u KBS-u: "Ovo je moralni čin, nismo se dvoumili"

Pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga ukazali su da su ostavke doneli samostalno i bez spoljnih pritisaka
Deset Srba dalo ostavke u KBS-u: "Ovo je moralni čin, nismo se dvoumili"© Skrinšot/ Jutjub / Kosovo Online

Desetoro Srba iz Zubinog Potoka, pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, danas su podneli ostavke na svoja radna mesta u KBS-u.

Oni su za portal "Kosovo onlajn" izjavili da je ovo moralni čin i znak podrške za Srbe na Kosovu.

Marko Rakić je kazao da se nije dvoumio kada je čuo da Srbi na severu napuštaju kosovske institucije.

Njegov kolega Mlađan Vlašković napominje da je ovo njihova lična odluka i da nikakvih pritisaka na njih nije bilo.

"Radili smo skoro pet godina i na našu odluku apsolutno nikakvih pritisaka nije bilo, ovo je naša odluka. Odlučili smo da se složimo sa našim narodom u ovim teškim trenucima, da se solidarišemo i napustimo svoja radna mesta", izjavio je Vlašković.

Oni su potvrdili da su svoje otkaze uručili juče i da je u toku dalje procedura i da očekuju završetak tih administrativnih procedura.

Na severu Kosova i Metohije sve više Srba podnosi ostavke na svoja radna mesta i napušta privremne prištinske institucije, u znak protesta zbog odbijanja Prištine da izmeni odluku o preregistraciji vozila na "RKS" tablice, smene Nenada Đurića, izgradnje baza na severu KiM, kao i kršenja prava Srba i Briselskog sporazuma.

Kurti gubi tlo pod nogama

Danas su ostavke podneli i viši službenici opštinskih izbornih komisija, jer ne žele da učestvuju u političkim pritiscima Prištine na Srbe. Viši službenici su podneli ostavke nakon što su privremene prištinske institucije najavile da će raspisati vanredne izbore u opštinama Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica i Zubin Potok. 

Mediji su danas takođe preneli da premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti razmišlja o tome da u četiri srpske opštine na severu postavi koordinatore kao zamenu za predsednike opština koji su podneli ostavke u prištinskim institucijama. 

Koordinatori bi došli iz redova Albanaca koji bi upravljali "na daljinu" pošto im Srbi sigurno ne bi dozvolili pristup lokalnim organima, ukazuju mediji. 

image