Srbija i Balkan

Šešelj za RT Balkan: Otišao bih opet u Hag, ali samo pod jednim uslovom

Jednom sam ih razvalio, pa ću ih razvaliti još sto puta ako treba, poručuje lider radikala
Šešelj za RT Balkan: Otišao bih opet u Hag, ali samo pod jednim uslovom© Amir Hamzagic/ATAImages

Oni bi da mi sude zbog objavljivanja poverljivih dokumenata i podataka o lažnim haškim svedocima, kaže lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj za RT Balkan o novoj optužnici koju je Hag pokrenuo protiv njega i četvoro njegovih saradnika.

"Tražili su da se 56 mojih knjiga zapali i uništi, nisu uspeli u tome. Saslušavali su moje saradnike, hteli su i mene. Došao sam u sud sa svojim pravnim savetnikom Vjericom Radetom. Nju nisu hteli da puste u sud i ja sam odbio razgovor. Evo, sad stiže optužnica", kaže Šešelj.

Kako kaže, odlučio je da kompletne spise iz predmeta o njemu objavi, ne obazirući se na pretnje i zabrane.

"Što se tiče suđenja, vlast u Beogradu nema osnova da me isporuči, po zakonu ne bi mogla. A ja bih otišao u Hag, ali pod jednim uslovom, da se taj rezidualni mehanizam izmesti u neku drugu državu, jer Holandiji preti velika opasnost. Kad uskoro Velika Britanija potpuno potone u more, onda će nastupiti ogroman talas koji će zapljusnuti celu Holandiju. Ja sebi ne mogu dopustiti da se u tim trenucima nađem u Ševeningenu", napominje Šešelj u svom stilu, koji su u Holandiji dobro zapamtili.

On zato predlaže da se Haški tribunal premesti u neku sigurniju državu, na primer, u Avganistan.

"Kabul je na velikoj nadmorskoj visini, ne preti mu nikakva opasnost od poplavnog talasa, klima mu je veoma dobra, a to i zaslužuje avganistanski junački narod koji je nedavno do nogu potukao Amerikance i njihove saveznike, oslobodio svoju zemlju. To bi bilo pravično, jedan znak moralnog priznanja Avganistancima", kaže Šešelj.

Na pitanje šta još Hag može da učini protiv njega, Šešelj kaže: "Mogu da mi p..."

"Ja sam ih jednom razvalio, pa ću ih razvaliti još sto puta ako treba", poručuje lider radikala.

Da je protiv Šešelja i saradnika pokrenut postupak u Hagu sinoć je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz ocenu da je to novi pritisak Zapada na našu zemlju.

Postupak je pokrenut zbog nepoštovanja suda protiv Šešelja i Ljiljane Mihajlović, Ognjena Mihajlovića, Miljana Damjanovića i Miroljuba Ignjatovića.

image