Srbija i Balkan

Osmanijevoj se opet priviđa Putin: Vučić hoće da pripoji "Kosovo" po modelu Krima

Na pitanje vidi li umešanost ruskog predsednika Vladimira Putina u događaj u Banjskoj, predsednica privremenih prištinskih institucija kaže da je uverena da su "njegovi prsti u tome"
Osmanijevoj se opet priviđa Putin: Vučić hoće da pripoji "Kosovo" po modelu Krimawww.globallookpress.com © Sebastian Gabsch/Keystone Press Agency

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi u intervjuu za italijansku "Republiku" da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "razmišlja o pripajanju Kosova Srbiji" i to "ruskim oružjem, po modelu Krima".

Osmanijeva je dodala da su u nemire u Banjskoj "umešani prsti" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Poručila je da Srbija treba da zna "da će se suočiti sa narodom koji je spreman da brani slobodu po svaku cenu", kao i da je NATO uz Kosovo.

"Postoje nepobitni dokazi. Srbija je izvršila akt agresije 24. septembra i sprema se da izvrši još jedan akt pozicioniranjem oružanih snaga i vojne artiljerije na granici sa Kosovom. To je nešto drugačije od onoga što smo videli u poslednjih 25 godina", navela je Osmani za britanski "Kanal 4", prenosi "Koha".

Ona je ponovila da postoje dokazi koji, prema njenim rečima, povezuju Srbiju sa "terorističkim aktom" u Banjskoj.

Osmani je na društvenoj mreži Iks objavila deo tog intervjua u kojem je navela i da "Srbija mora da preuzme odgovornost i dobije jasnu poruku da agresija ima posledice", optužujući Beograd, kao i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, da pokušava da izvede aneksiju dela sopstvene države.

Navela je i da se međunarodna zajednica do sada nije odnosila prema predsedniku Aleksandru Vučiću na pravi način.

Na pitanje vidi li umešanost ruskog predsednika Vladimira Putina u događaj u Banjskoj, odgovorila da je uverena da su "njegovi prsti u tome", navodeći da o tome svedoče i izjave koje stižu iz Moskve.

image