Srbija i Balkan

Obeleženo 111 godina od Kumanovske bitke; Selaković: Srbi i Makedonci delili i dobro, i zlo (FOTO)

Naši preci su u Makedoniju došli da oslobađaju svoju braću i sestre po krvi i veri koji su vekovima trpeli pod osmanskim ropstvom, naglasio je Selaković
Obeleženo 111 godina od Kumanovske bitke; Selaković: Srbi i Makedonci delili i dobro, i zlo (FOTO)© TANJUG/ Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je danas, na obeležavanju 111 godina od Kumanovske bitke, da su srpski i makedonski narod mnogo puta u istoriji delili i dobro, i zlo, prenosi Tanjug.

Ceremonija odavanja počasti i polaganja venaca, je održana kod Spomen kosturnice na brdu Zebrnjak kod Kumanova, u Republici Severnoj Makedoniji. Pored ministra Selakovića, vence su položili predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, poslanici u Sobranju Severne Makedonije, kao i predstavnici gradova i opština iz Srbije, političkih organizacija Srba u Severnoj Makedoniji i udruženja za negovanje tradicija iz Severne Makedonije i Srbije i građani.

Selaković je zahvalio Vladi Severne Makedonije, Gradu Kumanovu, Opštini Staro Nagoričane i svima koji su omogućili obeležavanje ovog velikog događaja iz zajedničke prošlosti.

"Može se slobodno reći, da, kao i pre 111 godina, tako i danas, niko ne razume Makedonce kao što ih razumeju Srbi, niti iko razume Srbe kao što ih razumeju naša braća i sestre iz Makedonije", rekao je Selaković.

Kako je rekao, vojska je 6. oktobra 1912. godine zakoračila u Skoplje prvi put posle 520 godina.

"Na crkvama u tom vremenu prvi put su zazvonila zvona i o tome svedoči i zvono u selu Dovezencu nedaleko odavde od Kumanova koje je bilo vesnik slobode", istakao je ministar.

On je naglasio da su naši preci ovde došli da oslobađaju svoju braću i sestre po krvi i veri koji su vekovima trpeli pod osmanskim ropstvom.

"U toj dobroj veri, mi smo došli danas ovde da se zahvalimo onima koji čuvaju večnu uspomenu i ovaj večni dom naših predaka koji su izginuli u Kumanovskoj bici, da kažemo da se danas zajednički borimo za mir, da se zajednički borimo za prosperitet naših ljudi, naših žena, dece, starih, svih onih koji sa nama žive zajedno i dele životni prostor", rekao je Selaković.

Dodao je da se "u borbi za mir i prosperitet borimo za svako novo radno mesto, da se borimo da na trećim tržištima i u trećim državama, kroz Otvoreni Balkan i zajednički nastupamo i jačamo naše privrede i da zajednički vidimo budućnost u evropskoj porodici i zajednici naroda kojoj smo pripadali i pre 111 godina, kojoj pripadamo i danas i kojoj i kulturološki i civilizacijski pripadaćemo i u budućnosti".

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je zahvalio Severnoj Makedoniji i "braći Makedoncima što smo u prilici da, zajedno sa rukovodstvom Srbije i zajednicom Srba u Makedoniji i njihovim udruženjima obiđemo sva mesta naših uspeha".

"Posebnu čast želim da izrazim u ime rukovodstva Republike Srpske, predsednika Republike, Narodne skupštine, Vlade na prilici da budem ovde zajedno sa svima vama i da odamo poštu div-junacima koji su primer za naše buduće bivstvovanje", istakao je Stevandić.

On je istakao da srpska kultura ne poznaje granice, kao i da je povezanost makedonskog i srpskog naroda je velika i moćna uz obećanje da će čuvati "ono što je naše, bez da ugrožavamo tuđe".

"Uvek ćemo negovati slobodarski duh samopoštovanja koji nas je znao skupo koštati, ali omogućio je da pokažemo snagu svoga naroda i naše kulture", naglasio je Stevandić.

image