Srbija i Balkan

Sravnili srpsko groblje da Albanac sagradi kuću: Put na kostima mrtvih u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

Fotografije razrušenog srpskog groblja objavila je Eparhija raško-prizrenska
Sravnili srpsko groblje da Albanac sagradi kuću: Put na kostima mrtvih u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)© Зоран Шапоњић

Preko starog srpskog groblja nedaleko od Hrama svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice teškom mehanizacijom prokopan je put.

Fotografije razrušenog srpskog groblja objavila je Eparhija raško-prizrenska, na kojima se vidi da je put prešao preko kostiju sahranjenih ljudi.

Put je, kako javlja reporter Tanjuga koji je imao priliku da razgovara sa uplašenim meštanima, napravljen samo za potrebe jednog Albanca i predstojeće obnove njegove kuće.

Ovo groblje, koje datira iz perioda od 1912. do 1945. godine, prekopano je i na mestima gde su se nalazili spomenici, pa se na pojedinim delovima vide čak i ostaci sahranjenih pokojnika.

Na zemljanom putu nalaze se mašine albanskog izvođača radova, a duž puta mogu da se vide stari nadgrobni spomenici.

Na tom mestu nije nikad postojao put, kažu meštani i dodaju da nisu obavešteni da će on proći preko starog srpskog groblja.

Takozvana vlada u Prištini donela je prošlog meseca odluku o rekonstrukciji i renoviranju kuća vlasnika Albanaca u naselju Brđani u severnom delu Mitrovice, oštećenih tokom sukoba 1998-1999. godine.

Iz novog saziva rukovodstva severnog dela Mitrovice su saopštili da nije dovoljna samo izgradnja kuća, već da je za njihove žitelje potrebno i prilagođavanje putne infrastrukture.

Srpska lista najoštrije je osudila prekopavanje srpskog pravoslavnog groblja i zahteva od međunarodne zajednice da najhitnije reaguje i zaustavi skrnavljenje srpskih grobova.

"Nakon što je režim Aljbina Kurtija pokrenuo postupak oduzimanja srpske zemlje od naših vrednih domaćina i prekopavao puteve između srpskih sela, sada su se drznuli da prekopavaju naša groblja, skrnave ih i rasipaju kosti naših predaka", poručili su iz Srpske liste.

Kako dodaju, građani Kosovske Mitrovice i čitav srpski narod sa Kosova i Metohije sa tugom, nevericom i opravdanim besom negoduju zbog ovog sramnog, nečovečnog i anticivilizacijskog postupka koji mora najhitnije biti zaustavljen, a stanje na terenu vraćeno u pređašnje stanje u saradnji sa sveštenicima Eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne Crkve.

image