Srbija i Balkan

Fajon o pristupanju BiH Evropskoj uniji: Razgovori da počnu do kraja godine

Sada je politički trenutak da EU postane snažnija i ujedinjenija zbog geopolitičke situacije, rekla je slovenačka ministarka spoljnih poslova
Fajon o pristupanju BiH Evropskoj uniji: Razgovori da počnu do kraja godine© FOTO TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINŠEK

Austrija, Hrvatska i Slovenija žele da Brisel u iduća dva meseca otpočne razgovore s Bosnom i Hercegovinom oko njenog prijema u Evropsku uniju, rekla je slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon nakon godišnjeg redovnog sastanka podunavskih zemalja održanog u Brdu kod Kranja.

"Mi imamo zajednički cilj da razgovori EU i BiH oko pristupanja počnu do kraja ove godine. Radimo naporno na tome", izjavila je Fajon.

Ona je dodala da su Austrija, Hrvatska i Slovenija veliki prijatelji proširenja EU i da je sada politički trenutak da EU krene prema novom proširenju, pa da Evropa postane snažnija i ujedinjenija zbog geopolitičke situacije.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg dodao je da sve zemlje kandidati moraju imati jednak status.

"Ne želimo da imamo dve klase zemalja kandidata. Bila bi greška da smatramo neke kandidate povlašćenijima", dok, kako je naveo, zemlje zapadnog Balkana godinama stoje u čekaonici.

Brisel je dao status kandidata Ukrajini, Moldaviji i BiH nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru prošle godine. BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za članstvo, ali pregovori još uvek nisu počeli.

image