Srbija i Balkan

Kurti priprema tužbu za genocid protiv Srbije: Osnovan i Institut za ratne zločine na KiM

Aljbin Kurti poručio da se nastavlja "institucionalno opredeljenje za rešavanje svih dela i zločina počinjenih tokom rata"
Kurti priprema tužbu za genocid protiv Srbije: Osnovan i Institut za ratne zločine na KiM© rks-gov.net

U toku su pripreme tužbe za genocid protiv Srbije, saznaje "Kljan Kosova".

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik tzv. Skupštine Kosova Gljauk Konjufca, naime, pripremaju tužbu za genocid protiv Srbije.

To je na konferenciji za novinare saopštila ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu, ne otkrivajući detalje o ovoj tužbi, ali je rekla da se radi u tom pravcu.

"Što se tiče tužbe za genocid, ona je u vladinom programu. Kurti, Osmani i Konjufca su angažovani u ovom procesu. Zbog osetljivosti ovog pitanja ne možemo iznositi više detalja, ali vas uveravam da se bavimo ovim pitanjem", rekla je Hadžiu.

Privremene institucije u Prištini odlučile su se danas, u sredu 8. novembra, da osnuju Institut za ratne zločine počinjene na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Kurti je rekao na sednici vlade da se time nastavlja "institucionalno opredeljenje za rešavanje svih šteta i zločina počinjenih tokom rata".

"Zato je danas učinjen korak ka očuvanju kolektivnog pamćenja, koje će služiti nama i generacijama nakon nas. Dakle, formiramo Institut koji će se baviti zločinima Srbije tokom 1998-1999", rekao je Kurti.

Za izvršnog direktora postavljen je Ade Hetemi.

image