Srbija i Balkan

Kako je Abazović doskočio Evropskoj uniji: U budžetu Crne Gore završilo više od 28 miliona evra

Iz Podgorice stiže informacija da je u ovoj godini izdato više od 200 ekonomskih pasoša, iako je vlada Dritana Abazovića još prošle godine je obećala Briselu da ih više neće izdavati
Kako je Abazović doskočio Evropskoj uniji: U budžetu Crne Gore završilo više od 28 miliona evra© A.K./ATAImages

Bivša manjinska vlada Dritana Abazovića je od juna, kada su održani vanredni parlamentarni izbori, pa zaključno sa oktobrom, podelila 201 pasoš kroz program ekonomskog državljanstva, od čega je ostvaren prihod od 20,1 miliona evra.

U prvih pet meseci ove godine podeljeno 85 pasoša i prihodovano 8,5 miliona, dok je sa posebnog računa za razvoj manje razvijenih opština, na koji se slivao novac od ekonomskih pasoša od 2020, manjinska vlada 13. januara ove godine prebacila u trezor oko 33 miliona, a novih 1,1 miliona je uzela dva meseca kasnije, odnosno 2. marta, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Prema saopštenju, to znači da je od početka ove godine prihodovano od prodaje pasoša 28,6 miliona evra.

U pitanju je program ekonomskog državljanstva koji je pokrenula vlada Demokratske partije socijalista (DPS) 2018. a stupila je na snagu 2019.

Bio je to način da Crna Gora privuče bogate investitore u zamenu za dobijanje pasoša.

Investitor u zamenu za pasoš mora da plati više od 450.000 evra za ulaganje u Podgorici ili primorju, ili više od 250.000 evra u projekte na severu ili središnjem delu zemlje. Osim toga, investitor je dužan da donira 100.000 evra u državni fond Crne Gore za razvoj zemlje.

Investitor je dakle dužan da na jugu uloži 550.000 evra, ili na severu ukupno 350.000 evra. On ne mora da izgradi od početka neki hotel ili sličnu nekretninu, već može da kupi neku postojeću. Investitor mora biti vlasnik nekretnine pet godina, ne mora da zna jezik, ne mora čak ni da sve vreme stanuje u Crnoj Gori.

Program je u početku bio debakl, ali je zaživeo 2020. godine kada je Crnoj Gori pomogao da premosti loše prihode od turizma jer je tu godinu obeležila pandemija korona virusa.

Najviše investitora koji su se javili bili su Rusi i Belorusi. To se naravno nije svidelo Evropskoj uniji koja je oštro kritikovala ovaj program.

Međutim, Podgorica nije odustala od programa, jer je to ovoj primorskoj zemlji koja živi mahom od turizma bio ekonomski spas.

Od bivšeg premijera Dritana Abazovića na sastanku u Briselu traženo je da okonča ovaj program, a on je tom prilikom obećao da će sa izdavanjem pasoša prestati do kraja 2022. godine.

To što su ipak pasoši izdati i u ovoj godini ASP objašnjava time da su to pasoši za koje su podneti zahtevi prošle godine, ali zbog gužve nisu stigli da budu izdati.

image