Srbija i Balkan

Mađarski desničari traže vojsku i žandarmeriju na granici sa Srbijom: Pucati na migrante

Iz partije Naša domovina apeluju da se ilegalni migranti na jugu Mađarske zaustave tako što će se graničarima dati ovlašćenja da pucaju
Mađarski desničari traže vojsku i žandarmeriju na granici sa Srbijom: Pucati na migrante© Tanjug/Attila Volgyi

Mađarska opoziciona stranka krajnje desnice Mi Hazank (Naša domovina) pozvala je vladu premijera Viktora Orbana da na granicu sa Srbijom pošalje vojsku "koja će biti u stanju da zauzda bande krijumčara ljudi" i da angažuje specijalnu pograničnu žandarmeriju.

Lider te partije Laslo Torockai smatra da bi ta odluka mogla da bude doneta budući da su u Mađarskoj i dalje na snazi vanredne mere uvedene upravo zbog ovakve situacije u pograničnom pojasu i rata u Ukrajini.

Apel je inače upućen sa skupa u pograničnom gradu Ašothalmu koji se, uz Morahalom i Reske, nalazi na migrantskoj ruti.

Iz desničarske partije poručuju da ilegalne migrante na jugu Mađarske treba tretirati kao kriminalce i zaustaviti tako što će se graničarima dati ovlašćenja da pucaju.

"Mađarska je suverena zemlja s pravom da štiti svoje granice. Ako Fronteks, granična patrolna agencija EU, ne može da se nosi s problemom, onda bi države članice to trebalo da urade", istakao je zamenik predsednika Naše domovine David Doč, te dodao da je migracioni talas sada na vrhuncu i da u neke kvartove evropskih gradova domaći žitelji ne mogu ni da uđu.

Inače, Naša domovina učestvovala je u izbornoj utakmici prvi put prošle godine i to samostalno, osvojivši sedam poslaničkih mesta, što je više od mnogih opozicionih stranaka. 

Treba pomenuti i da, iako je u pitanju opoziciona partija, do sada nije bila ni u kakvom sukobu s vladajućim Fidesom Viktora Orbana.

image