Srbija i Balkan

Džejms Bond za siromašne: Hrvatski mediji o aferi "Šnajder"

Dok domaći listovi tvrde da je Hrvoje Šnajder koristio položaj za različite subverzivne aktivnosti, u susednoj Hrvatskoj su još neodlučni da li je u pitanju srpska paranoja, Vučićev predizborni trik ili Putinova Specijalna operacija za širenje malignog uticaja
Džejms Bond za siromašne: Hrvatski mediji o aferi "Šnajder"Getty © Greg Williams/Eon Productions

Prvi sekretar ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoje Šnajder proglašen je za personu non grata, jer je, "tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji grubo izašao iz okvira diplomatskih normi" i prekršio Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose.

Hrvatska je reagovala istom merom, "čašćavajući" savetnika Ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića istom, non grata titulom. 

I dok domaći listovi tvrde da je Šnajder koristio položaj za različite subverzivne aktivnosti, u susednoj Hrvatskoj su još neodlučni da li je u pitanju srpska paranoja, Vučićev predizborni trik ili Putinova Specijalna operacija za širenje malignog uticaja. 

"U svakom slučaju jeste srpska unutrašnja politička predstava nepunih mesec dana pre izbora, ali ja bih rekla da je ovo šira rusko-srpska igranka, nazovimo to tako, jer se Srbija zapravo definisala, koliko god Evropska unija pokušava da je vuče prema sebi", kazala je urednica spoljne politike Dnevnika hrvatske televizije Nova Ivana Petrović, prenosi "Dnevnik".

Ona smatra da na ovaj način Srbija pokazuje Rusiji da "ratuje" s EU i NATO-om.

"Naravno, ovakav spektakl se zasad ne usuđuju da naprave nekoj jačoj zapadnoj zemlji jer Vučić tu ipak nekako pokušava da levitira i da stvara privid i prozapadnog političara", ističe Petrović. 

Prema njenim rečima, Hrvatska je za to idealna i "zbog susedskih odnosa i prošlosti", kao i zbog narativa o Hrvatskoj koja nije baš prijateljski nastrojena prema Srbiji. 

"Taj narativ se u srpskom društvu proširio poput karcinoma i glavna je platforma za ovakve stvari", kazala je Petrović. 

"I ako je od Vučićeve Srbije, previše je", ocenio je bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač za "Nacional".

Zagreb ruši Vučića

U pitanju je medijsko-obavještajna akcija koja ima za cilj da pokaže kako Hrvatska pokušava da sruši režim predsednika Aleksandra Vučića i da pomogne opoziciji da dođe na vlast na izborima 17. decembra, navodi "Jutarnji".

"U tu svrhu niz važnih medija objavio je tekstove čija je svrha da mobilišu birače u Srbiji da glasaju za Vučićevu vlast, a Afera 'Šnajder' je glavno pogonsko gorivo tog plana", navodi se u tekstu siptomatičnog nadnaslova "Zagreb ruši Vučića".

Portal prenosi i razgovor sa Božidarom Šnajderom, ocem proteranog hrvatskog diplomate. Iako ceo tekst nije dostupan na portalu, pametnome dovoljan i naslov: "Srbija tera Šnajdera da se umili Putinu: 'Konce vuče onaj kojem je ulazak u RH zabranjen!'". 

Interesantno je da portal - koji Srbiji spočitava padanje u paranoju - poručuje da je Šnajder toliko bitan i Srbiji i Putinu, da je postao glavna uloga u predstavi koju režira (nagađamo) Aleksandar Vulin. 

Totalni treš

Predsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić ocenio je, kako prenosi "Dnevnik" da je reč o predizbornim naklapanjima u Srbiji.

"To je definitivno predizborna priča u Srbiji. Isto kao što su optužili britansku tajnu službu MI6 da stoji iza protesta poljoprivrednika, to izgleda kao Džejms Bond na Fergusonu", kazao je hrvatski poslanik, dodavši da je to službeni stav srpske Vlade, iako je, podsetimo, reč o tvrdnji koju su prenele "Večernje novosti".

"Totalni treš, Džejms Bond za siromašne", rekao je Dončić.

Poslanik Nikola Grmoja iz stranke "Most" poručio je da Hrvatska mora Srbiju da stavi "tamo gde joj je mesto".

"Ne znam treba li ovaj potez Vučiću zbog izbora, ali mi moramo Srbiju da stavimo tamo gde joj je mesto, treba da insistiramo na plaćanju ratne odštete, na procesuiranju ratnih zločina, na pronalasku naših nestalih", istakao je Grmoja, ne objasnivši gde je to Srbiji mesto, niti da li navodna ratna odšteta podrazumeva i vraćanje hrvatskog diplomatskog izgnanika. 

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta kaže da mu je zanimljiv tajming te odluke, "jer mu se čini da Srbija već duže vreme očajnički pokušava da skrene pažnju sa bitnih problema".

"Ovih dana, kada se Hrvatska seća najtežih dana iz novije istorije, nije slučajno da Srbija danas objavljuje ovu odluku. Vučić i srpska vlast i dalje pokušavaju da glume žrtvu i svaki pokušaj da se relativizuje njihova uloga u nedavnoj prošlosti mi ćemo s indignacijom odbaciti", rekao je Bartulica. 

Patološki opsednuti

U pitanju je "neprijateljski čin Srbije protiv Hrvatske", ocenio je Ante Letica, bivši pripadnik bezbednosno-obavešajne agencije (SOA) u razgovoru za hrvatsku televiziju N1.

"Ovo je za Vučića potez za unutrašnje političke prilike u kojima pokušava da pokaže kako on vodi računa o sigurnosti Srbije", smatra Letica. 

Nastavljajući da priča o Vučiću, Letica konstatuje da je srpski predsednik "patološki opsednut Hrvatskom". 

"Svaki put kad se Srbija nađe u nekoj nezgodnoj poziciji, on (Vučić) izvlači neprijatelje u Hrvatskoj, a potom se o tome u Srbiji razglaba. Moram da naglasim da je njegov važan saradnik, Vulin, sklonjen zbog veza s Rusijom, ali i organizovanim kriminalom", podseća Letica. 

Po njegovim rečima, ovo pokazuje da Hrvatska u Srbiji nema partnera.

"Svaki put kad se u Srbiji dogodi nekakva nestabilnost odmah se nađu neki spoljni neprijatelji koji ne vole Srbiju, a to su prvo Hrvati, pa onda i Albanci", smatra Letica.

Iako bi neki imali primedbe na takvo rangiranje spoljnih neprijatelja Srbije, zaobilazimo tu tematiku zarad mnogo interesantnijeg zapažanja Letice, koji tvrdi da "nema smisla da se sekretar ambasade bavi obaveštajnim radom".

"To je možda nekad bilo, ali u ovim novim momentima to više nije moguće", istakao je Letica, nakon čega bratskoj Hrvatskoj ostaje samo da se nada da su joj diplomate bolji obaveštajci od  - obaveštajaca. 

image