Srbija i Balkan

Vučić: Uprkos krizama, naš javni dug je niži nego 2012. godine

Govoreći o predizbornoj kampanji, predsednik Srbije je istakao da je bitno govoriti o ljudima i potrebama građana, a ne o tome kroz šta morate da prođete da biste preživeli političare u Srbiji koji misle da imaju podršku Zapada
Vučić: Uprkos krizama, naš javni dug je niži nego 2012. godine© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su interesi pojedinih spoljnih sila i domaćih tajkuna toliki da to nema veze sa zdravim razumom.

On je to rekao za TV Hepi, govoreći o predizbornoj kampanji i dodao da je bitno u kampanji govoriti o ljudima i potrebama građana, a ne o tome kroz šta morate da prođete da biste preživeli političare u Srbiji koji misle da imaju podršku Zapada.

"Nema razlike u svakom danu. Ni vremenska prognoza ne može bez Vučića. Navikao sam da mi je svejedno, ali i u vremenskoj prognozi sam kriv. Kada je sunce teramo ljude da rade po vrućini, kada je sneg i kada domaćinstva nemaju struju, 'sneg je iznenadio Vučića i njegove'", rekao je Vučić.

O napadu opozicionih medija, predsednik dodaje da je "prvi put neko precizno merio u sekund sve".

"Kada to izračunate u novcu, koliko je para uloženo u kampanju svrgavanja vlasti, za moje rušenje, desetina, stotina miliona evra su potrošili do sada", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, lako je "soliti pamet sa strane" i u svemu nalaziti manu.

"Oni 11 godina govore da sam priznao KiM. U vreme zlikovca Vučića 28 zemalja je povuklo priznanje 'Kosova'. Izbori nisu igra, zemlja nije igračka. Ljudi na izborima donose odluku, to je važna akcija kojom vi kao vlasnik glasa raspolažete", dodaje.

Kaže da opozicija nema šta da ponudi građanima.

"Ne postoji ni jedno obećanje, ne postoji nikakav program, nikakav plan. Niste ga videli. Plan je, kad vas pitaju za 'Kosovo', vi kažete da to nije ključno pitanje. Kad vas pitaju za sankcije Rusiji, kažu imamo mnogo važnije pitanje. Kad vas pitaju nešto za Srebrenicu, kažu nećemo da se vraćamo u prošlost, hoćemo da gledamo u budućnost. I to su njihovi treninzi i tako su naučeni", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će sutra početi isplata 20.000 dinara pomoći penzionerima i korisnicima socijalne pomoći, a nakon toga majkama i očevima srednjoškolske dece. U pitanju je, ocenjuje predsednik, lepa mera pred praznike.

"Uprkos koroni, ratovima, raznim krizama, naš javni dug je niži nego 2012. godine. Zaduživali smo se do 2015. godine da bismo isplatili obaveze", rekao je Vučić i napomenuo da je stopa javnog duga 51 odsto.

Ima mnogo zloupotreba u vezi sa tragedijom u "Ribnikaru"

Vučić je objasnio da je država uputila molbu i zahtev Savetu roditelja Osnovne Škole "Vladislav Ribnikar" da Branko Anđelković, otac poginule devojčice Mare, bude predstavljen u tom Savetu.
On je naveo da ima mnogo zloupotreba u vezi sa tragedijom koja se dogodila.

"Ja to ne gledam, ali pokazali su mi, došla je valjda Milica Stamenkovski u program na Novu S ili N1, ja to i ne razlikujem, a pitanje novinarke je bilo, 'evo vidite, ništa država nije uradila za roditelje'. Onako najstrašnija, jedna patološka, bolesna zloupotreba svega što su radili sve vreme", naveo je Vučić na TV Hepi.

On je rekao da mu se čini da roditelji ubijene dece s pravom, mada, kako kaže, ne želi da bude sudija i da odlučuje, traže određene stvari za sebe i da budu predstavljeni u Savetu roditelja.

"Ti roditelji su tražili određene stvari za sebe, trebalo je da budu predstavljeni u Savetu roditelja. Da imaju čoveka. Trebalo je da bude Branko Anđelković, inače otac poginule devojčice Mare. I država Srbija je uputila molbu i zahtev savetu roditelja da prihvate tog čoveka za člana saveta roditelja. Savet roditelja nije želeo da prihvati tu odluku da je donese. I sad ti roditelji kažu, mi samo želimo da država sama radi svoj posao oko memorijalnog centra, što mi već radimo svakako i tu dogovoru sa njima. I ništa više. Ali ovi neće ni da čuju, neće ni da slušaju o čemu je reč", rekao je Vučić na TV Hepi.

image