Srbija i Balkan

Mučila dete sa posebnim potrebama: RT Balkan istražuje ko sve može da postane lični pratilac

U slučaju da krivično delo zlostavljanje i mučenje počini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od tri meseca do deset godina
Mučila dete sa posebnim potrebama: RT Balkan istražuje ko sve može da postane lični pratilac© Sean Gallup/Getty Images

U četvrtak, 30. novembra, u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu biće saslušana Đ.G. zbog sumnji da je u periodu od 6. do 8. novembra kao lični pratilac zlostavljala i mučila maloletno dete.

S obzirom na to da je reč o najosetljivijoj kategoriji stanovnika, deci sa smetnjama u razvoju, RT Balkan istražuje ko ima pravo da postane lični pratilac, koji su uslovi za konkurisanje na ovaj nimalo lak posao i šta je sve njihov zadatak.

Direktor Udruženja "Dečje srce" Goran Rojević, koja je pružalac usluge koju finansira Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda, za naš portal kaže da žena koja se sumnjiči za zlostavljanje deteta, nije bila u službi ličnog pratioca.

"Preko našeg udruženja Đ.G. je do 2. novembra bila angažovana kao lični pratilac deteta u školi, a u ovom periodu za koji se tereti, ona je najverovatnije bila privatno plaćena od strane porodice u kućnim uslovima", razjašnjava na početku razgovora Rojević.

On kaže da u Beogradu trenutno imaju 870 ličnih pratilaca za isto toliko mališana.

"Da bi postala lični pratilac, osoba po zakonu mora da ima završen najmanje četvrti stepen obrazovanja. Prolazi akreditovanu obuku, donosi potvrdu da nije osuđivana ili da se protiv nje ne vodi sudski postupak. Takođe je neophodno da se lekarskim pregledima potvrdi da je sposobna za rad sa decom sa smetnjama u razvoju", navodi naš sagovornik.

To podrazumeva, kako kaže, da psihijatar daje procenu na osnovu psiho-testova, da se obavljaju testiranja na prenosive bolesti, kao i da internista utvrđuje celokupnu zdravstvenu sliku kako bi bili sigurni da lični pratilac može da funkcioniše pod pritiskom, da je brza, okretna, a glavni kriterijumi su da voli decu i da ima empatiju.

"Ovo je prvi put da se događa nešto slično", navodi i dodaje da u svakom trenutku za bilo kakvu pomoć, lični pratioci na raspolaganju imaju mentore, odnosno licencirane stručnjake 24 sata dnevno. 

Posao ličnih pratilaca, inače obuhvata, pomoć pri kretanju deteta, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja, socijalizacije deteta, snalaženje u prostoru (javnom saobraćaju, putu do škole i sl.), ali ne i pedagošku podršku.

"On je tu da podrži komunikaciju deteta, da mu pruži podršku prilikom igre i drugih aktivnosti tokom slobodnog vremena poput kulturnih i sportskih. Takođe, pomaže mu u korišćenju pribora, priprema knjiga i drugog, skreće pažnju na gradivo koje se obrađuje na času i na izlaganje nastavnika", kaže direktor Udruženja.

Zato se, kaže, izuzetno raduju kada im dođu mladi ljudi sa završnih godina fakulteta iz struke, defektolozi, pedagozi, psiholozi, koji su spremni da steknu neprocenjivo iskustvo u praksi.

Za ovu vrstu usluga, inače, postoje i liste čekanja koje se formiraju po sledećim kriterijumima: prednost se daje porodicama sa jednim roditeljem, porodicama koje u svom sastavu imaju više od jednog deteta koje ima smetnje u razvoju, kao i deci sa prvim i drugim stepenom podrške, a sve shodno dužini čekanja.

Inače, za krivično delo zlostavljanje i mučenje, na osnovu Člana 137 Krivičnog zakonika predviđene su kazne od šest meseci do pet godina zatvora, a u slučaju da delo počini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od tri meseca do deset godina.

image