Srbija i Balkan

Dan borbe protiv HIV-a: Raste broj zaraženih, 12 puta više muškaraca, trećina i ne zna

Skoro polovina novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om je sa teritorije Beograda (41 odsto), iz Vojvodine (31 odsto), a 28 odsto iz ostalih okruga centralne Srbije
Dan borbe protiv HIV-a: Raste broj zaraženih, 12 puta više muškaraca, trećina i ne zna© Getty Images for Housing Works

U Srbiji se u poslednjih 10 godina registruje trend porasta broja osoba zaraženih HIV-om, a prema godišnjem izveštaju o zaraznim bolestima, u 2022. godini otkriveno je 164 novozaraženih, pokazuju podaci "Batuta".

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS koji se obeležava 1. decembra, udruženja koja pružaju podršku osobama koji žive sa HIV-om i članovima njihovih porodica, godinama ponavljaju ono što im je potrebno da se čuje - da HIV i AIDS nisu isto.

"HIV, humani imunodeficijentni virus, ili virus humane imunodeficijencije, je virus koji napada CD4 protein na površini limfocita, koji su zaduženi za odbranu organizma. Dolazi do slabljenja imuniteta organizma i mogućnosti za razvitak bolesti SIDA tj. AIDS, odnosno Sindroma stečenog imunološkog deficita", navodi se u definicijama bolesti koja decenijama unazad donosi veliku stigmu.

Pre svega jer se HIV infekcija prenosi na tri načina: nezaštićenim seksualnim odnosom (bez kondoma), razmenom igala za intravensku upotrebu droga i vertikalnom transmisijom sa majke na dete. 

Infekcija se ne prenosi rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem; deljenjem pribora za jelo, posuda i posteljine; pljuvanjem, kijanjem i kašljanjem; preko insekata ili životinja; korišćenjem zajedničkog toaleta, bazena ili saune.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za 2022. otkrivaju da je skoro polovina novozaraženih HIV-om sa teritorije Beograda (41 odsto), iz Vojvodine (31 odsto), a 28 odsto iz ostalih okruga centralne Srbije.

Među novodijagnostikovanim slučajevima, najviše je osoba uzrasta 20–39 godina.

"Od 2002. do kraja 2022. registrovano je osam i po puta više osoba muškog pola nego ženskog (2.666 muškaraca prema 312 žena), pri čemu je među novodijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama u 2022. odnos polova bio 12:1 (muškarci naspram žena)", dodaje se u istraživanju.

Kada je transmisija virusa u pitanju, kao i ranijih godina, dominiraju muškarci, koji su kao rizik prijavili nezaštićen seksualni kontakt sa drugim muškarcima (99 osoba, tj. 60 odsto), a sledi nezaštićeni heteroseksualni kontakt (26 osoba, tj. 16 odsto).

"Krajem 2022. u Srbiji smo imali 3.253 dijagnostikovanih osoba, ali procena je da 3.800 živi sa HIV-om, tako da od 550 do maksimalno 1.200 osoba nije ni znalo da je inficirano virusom", dodaje se i podvlači da je od epidemije korone do kraja prošle godine od AIDS-a umrlo 1.206 osoba, dok je 146 osoba inficiranih HIV-om umrlo od bolesti, ili stanja koja nisu povezana sa tim oboljenjem.

Inače, od 1984. do kraja 2022. kod nas je ukupno registrovano 4.605 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 2.177 obolelo od AIDS-a (47 odsto svih registrovanih inficiranih osoba).

Osobe s HIV infekcijom žive duže, kvalitetnije i zdravije nego pre, ukoliko se bolest otkrije na vreme i pacijent redovno uzima terapiju, zahvaljujući brojnim inovacijama u lečenju.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd: Testirajte se!

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, upozoravaju da kada nije moguće sprečiti rizično ponašanje, onda je od izuzetnog značaja što pre proveriti HIV status.

Testiranje u Beogradu se obavlja u Bulevaru despota Stefana 54a, četvrti sprat, u periodu od 8 do 18 časova.

image