Srbija i Balkan

Vučević: Ne očekujem vanredne izbore na severu KiM, ali ni formiranje ZSO

Za nas je veće zlo da Albanci ostanu gradonačelnici na severu Kosova i Metohije, kaže srpski ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke
Vučević: Ne očekujem vanredne izbore na severu KiM, ali ni formiranje ZSO© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da ne očekuje da će inicijativa građana za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova biti uspešna, već će se nastaviti puzajuće etničko čišćenje.

Vučević je odbacio tvrdnju da je ova inicijativa prihvatanje pravila koja je uspostavio Aljbin Kurti.

"Ne, nego smo gledali šta je manje zlo za Srbe. A za nas je veće zlo da ostanu albanski gradonačelnici. Nema tamo mnogo sjajnog izbora i ne treba biti licemer pa govoriti - vi priznajete Kurtijeve zakone. Ljudi moraju tamo da prežive. Moramo da biramo manje loša rešenja za nas. Tamo nema dobrih rešenja", rekao je Vučević za Juronjuz Srbija.

U sve četiri opštine na severu KiM, u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, predstavnici građana su juče pokušali da predaju zahtev za razrešenje albanskih gradonačelnika. Iako je to predviđeno administrativnim uputstvom iz Prištine, akcija je onemogućena u sve četiri opštine.

image