Srbija i Balkan

Petković: Kurtija ne zanima deeskalacija situacije u četiri opštine na severu KiM

Sve ovo govori u prilog činjenici da Kurti ne samo da krši sva prava Srba na KiM, već krši i sopstvene propise koje donosi, kada je potrebno dodatno obespraviti i maltretirati srpski narod, poručio je Petković
Petković: Kurtija ne zanima deeskalacija situacije u četiri opštine na severu KiM© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da su prištinske vlasti na čelu sa Aljbinom Kurtijem danas jasno pokazale da ih ne zanima nikakva deeskalacija i normalizacija situacije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije time što su odbili da prime obrazloženu građansku inicijativu za smenu nelegitimnih gradonačelnika.

"Odbijanje Prištine da prihvati zahtev građana za opoziv lažnih gradonačelnika jasno pokazuje da se Kurti sve vreme služio trikovima, u namerama da obmane EU, ali i da zaustavi proces smene nelegitimnih albanskih lokalnih organa vlasti na severu", rekao je Petković.

On je u saopštenju istakao da deeskalacija i normalizacija situacije u četiri opštine na severu KiM jedan od glavnih zahteva Beograda ali i EU, ali da je Kurtijeva namera nastavak terora nad srpskim narodom.

"Upravo u tome leži razlog zbog čega su danas albanski predstavnici u opštinama u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu odbili da prime obrazloženu građansku inicijativu za smenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika, a koju su građani podneli striktno poštujući administrativno uputstvo koje je izradila sama Priština", rekao je Petković.

Petković navodi i da je policija ispitivala, pretresala i legitimisala duži vremenski period građane koji su u prostorijama opštine Zvečan, u naselju Lipa, pokušali da tu obrazloženu inicijativu uruče takozvanom predsedavajućem Skupštine opštine, sa ciljem zastrašivanja, ne bi li odustali od svojih zahteva.

"Sve ovo govori u prilog činjenici da Kurti ne samo da krši sva prava Srba na KiM, već krši i sopstvene propise koje donosi, kada je potrebno dodatno obespraviti i maltretirati srpski narod i južno i severno od Ibra", rekao je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

Dodao je da je Kurtijev cilj jasan, a to je "na vlasti zadržati lažne gradonačelnike i okupacione gaulajtere koji su izabrani mimo volje većinskog srpskog naroda na KiM, sa 13 glasova Srba i 3,5 odsto albanskih glasova sa severa".

Petković je rekao da sa takvim nepostojećim legitimitetom lažni gradonačelnici donose brojne antisrpske odluke i kaznene mere na uštrb našeg naroda, sa ciljem nastavka terora i progona Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, zbog čega se i dalje "grčevito drže fotelja kako bi se održali na vlasti mimo svih procedura, osnova i normi".

image