Srbija i Balkan

DPS dobija novog predsednika nakon 25 godina: Partijski izbori zakazani za januar

Na sednici Predsedništva DPS odlučeno je i da će se na proleće održati neposredni partijski izbori na lokalnom nivou
DPS dobija novog predsednika nakon 25 godina: Partijski izbori zakazani za januar© Antonio Ahel/ATAImages

Partijski izbori u crnogorskoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), na kojima će se birati predsednik i potpredsednici, biće održani 28. januara sledeće godine, odlučilo je danas na sednici predsedništvo DPS.

Predsedništvo najveće crnogorske opozicione partije usvojilo je predlog Odluke o pravilima, kriterijumima i načinu sprovođenja neposrednih izbora koji će dostaviti Glavnom odboru na odlučivanje, prenosi RTCG.

"Na sednici je konstatovano zadovoljstvo što Demokratska partija socijalista nastavlja da uvodi nove standarde na političkoj sceni Crne Gore, budući da će po prvi put svi članovi neke političke partije imati pravo glasa i učestvovati na ovakav način u izboru partijskog rukovodstva", navodi se u saopštenju DPS.

Na sednici Predsedništva DPS odlučeno je i da će se, shodno konstatovanoj potrebi da se obnova partije nastavi i na lokalnom nivou, na proleće održati neposredni partijski izbori na lokalnom nivou.

Posle izbora, najavljuje DPS u saopštenju, sprovešće organizaciju Kongresa, čime će crnogorska opoziciona partija dobiti novi sastav Glavnog odbora i time zaokružiti reformski proces započet na prethodnom, vanrednom 9. Kongresu.

Dugogodišnji predsednik DPS-a Milo Đukanović podneo je ostavku na tu funkciju nakon poraza u drugom krugu predsedničkih izbora od Jakova Milatovića početkom aprila ove godine, nakon više od 24 godine na čelu te partije.

Funkciju vršioca dužnosti predsednika DPS-a preuzeo je Danijel Živković, koji je tu partiju vodio na parlamentarnim izborima u junu, na kojima je ona ostvarila najgori rezultat od osnivanja 1991. godine.

image