Srbija i Balkan

Internet gerila: Zašto liste "Mi - glas iz naroda" nema u debatama na javnom servisu Srbije

Predstavnicima izborne liste koju predvodi prof. dr Branimir Nestorović usmeno je saopšteno da neće biti pozivani u predizborne debatne emisije na RTS-u, a na zahtev da im se obrazloži pravni osnov za takvu odluku nisu dobili nikakav odgovor
Internet gerila: Zašto liste "Mi - glas iz naroda" nema u debatama na javnom servisu Srbije© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Jedna od izbornih lista na izborima 17. decembra, "Mi - glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović", neće učestvovati u predizbornim debatama na javnom medijskom servisu Radio-televiziji Srbije (RTS) a obrazloženje za takvu odluku nisu dobili, kažu iz ove grupe građana.

Kako za RT Balkan objašnjava jedan od kandidata na ovoj izbornoj listi, advokat Branko Pavlović, predstavnici liste obratili su se RTS-u zbog toga što ih ne zovu u svoje debatne emisije, a usmeno im je rečeno da poziva neće ni biti.

"Kada smo to saznali, odmah smo im, još pre šest dana, u pisanoj formi tražili da nam bez odlaganja daju pravni osnov po kojem mogu da nas isključuju i da nam potvrde je li to stav RTS-a. I nismo dobili nikakav odgovor", kaže Pavlović.

On dodaje da su se dva dana posle toga obratili Nadzornom odboru za praćenje izbornog procesa Narodne skupštine Srbije koji upravo treba da kontroliše fer zastupljenost svih proglašenih izbornih lista, ali da do danas ni Nadzorni odbor nije doneo nikakvu odluku.

"Veći broj zakona reguliše ovo pitanje, tu su i podzakonska akta i pravilnici RTS-a. Princip je da ne sme biti diskriminacije proglašenih izbornih lista. Ali zakon razlikuje predstavljanje izborne liste od ravnomerne zastupljenosti u informativnom programu", ističe naš sagovornik.

Pavlović pojašnjava da u informativnom programu može biti određena vrsta srazmernosti u odnosu na pretpostavljenu ili dokazanu snagu grupacije koja ima proglašenu izbornu listu.

"Drugim rečima, ako smo mi grupa građana koja ide prvi put na izbore, a neko ima 100 poslanika u parlamentu, onda ne moramo biti u minutaži i broju emisija jednako zastupljeni. U predstavljanju, da, moramo biti jednako zastupljeni, ali u drugim emisijama informativnog programa oni mogu da srazmerno raspoređuju stvari, ali ne može da nas ne bude uopšte. Ne može srazmernost da bude nula", napominje Pavlović.

Lista "Mi - glas iz naroda" učestvovala je u debatnoj emisiji na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), naglašava naš sagovornik, i dodaje da su oni postupili u skladu sa zakonom.

"Nama je u nekom terminu sa nekim sagovornicima, kako oni smatraju da treba, data prilika da učestvujemo u izbornoj debati na RTV-u, i to je sasvim u redu. Ne bunimo se zbog toga što mislimo da mnogo vredimo, pa to niko ne uvažava, nego zbog toga što se krši zakon. Nas, dakle, u debatnim emisijama RTS-a uopšte neće biti, a sutra ćemo imati termin od 15 minuta predstavljanja i to je jedno jedino naše predstavljanje na Prvom kanalu RTS-a", ističe Pavlović.

Kako kaže, i kroz to što nema odgovora na njihov zahtev toliko dugo i što ne zaseda skupštinski nadzorni odbor, vidi se da će biti eliminisani iz debatnog dela predizbornog programa na medijskom javnom servisu Srbije.

Osim na kršenje zakona, dodaje naš sagovornik, problem je i u nedopustivoj sporosti odlučivanja u inače kratkoj izbornoj kampanji.

"Obaveze RTS-a nastaju od proglašenja izborne liste, što znači da imamo oko dve nedelje za kampanju. I ako vi u dve nedelje danima ne dajete nikakav odgovor, a poslednja tri dana su ionako izborna tišina, onda je jasno do koje mere obesmišljavate čitav mehanizam zaštite zakonskih prava prihvaćene izborne liste da učestvuje u fer utakmici u medijskom prostoru", zaključuje Pavlović.

Prema procenama kladionica, lista "Mi - glas iz naroda" udvostručila je svoje izborne šanse u odnosu na početak kampanje. Referentna vrednost za listu "Mi - glas iz naroda", naime, trenutno je na 1,6 odsto glasova (cenzus je 3 odsto), dok je u vreme proglašenja izborne liste ta vrednost bila 0,8 odsto, pri čemu je prognoza da je veća mogućnost da će ova lista osvojiti više glasova od 1,6 odsto, nego da će osvojiti manje. 

Osvrćući se nedavno na predizborna istraživanja kojih u ovom izbornom ciklusu u javnosti ima manje nego ikada ranije, predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović, koji na izborima učestvuje u koaliciji sa Borisom Tadićem, rekao je da je imao uvid u istraživanja koja pokazuju rast njihove koalicije, ali i "grupe okupljene oko dr Nestorovića čija je pojava drastično oborila rejting nekih stranaka desnice". Kako je dodao Radulović, liste "Dobro jutro Srbijo" i "Mi-glas iz naroda" su jedine dve grupacije koje beleže rast.

Imajući u vidu (ne)zastupljenost ove izborne liste u medijima glavnog toka, kao i to što ova grupa građana nema razrađenu partijsku infrastrukturu već se njeni predstavnici potencijalnim biračima prevashodno obraćaju korišćenjem resursa na Internetu, gde po pravilu beleže velike brojeve pregleda svojih sadržaja i "lajkova", predstojeći izbori predstavljaće i svojevrsni test na kome će se videti u kolikoj meri virtuelna podrška može da se pretvori u onu realnu, na biračkim mestima umesto za tastaturom.

image