Srbija i Balkan

Samit EU - Zapadni Balkan: Da li se Srbija saglasila s deklaracijom o sankcijama Rusiji?

U deklaraciji se traži potpuno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i navodi da lideri članica EU pozdravljaju "činjenicu da se naši partneri sa Zapadnog Balkana usaglašavaju"
Samit EU - Zapadni Balkan: Da li se Srbija saglasila s deklaracijom o sankcijama Rusiji?© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Zemlje Zapadnog Balkana su se uskladile sa deklaracijom na samitu EU - Zapadni Balkan u kojoj se traži potpuno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navodno, uključujući i Srbiju, javljaju mediji. Još nema zvanične potvrde ove informacije.

Kako javlja američki Radio Slobodna Evropa, "više izvora je potvrdilo da se i Srbija u potpunosti uskladila sa deklaracijom, ali da je premijerka te zemlje Ana Brnabić tokom samita iznela njenu 'nacionalnu poziciju'". Ne precizira se šta ova kontradiktornost konkretno znači.

Brnabić je ranije danas u Briselu istakla da se Srbija usaglasila sa deklaracijama Evropske unije, ali ne i sa sankcijama prema Rusiji, jer se tome protive građani koji znaju kako su patili tokom devedesetih godina zbog sankcija koje su bile uvedene našoj zemlji, napomenuvši da sankcije uvek pogađaju naranjivije.

Briselsku Deklaraciju sa samita EU - Zapadni Balkan, kako stoji u njenoj preambuli, doneli su lideri zemalja-članica EU, "uz konsultacije sa liderima Zapadnog Balkana".

U završnoj, 35. tački deklaracije se navodi da se lideri EU zahvaljuju "partnerima sa Zapadnog Balkana" koji su se usaglasili sa njenim tačkama, ali se ne navodi da li je reč o svim, ili samo nekim zapadnobalkanskim partnerima.

Osim poziva na uvođenje sankcija Rusiji, Evropska unija u deklaraciji iz Brisela traži od Beograda i Prištine brz napredak u normalizaciji odnosa.

"Pozivamo strane da, bez daljih odlaganja i preduslova, potpuno sprovedu Sporazum o putu normalizacije i njegov Aneks za implementaciju, kao i sve prethodne sporazume", navodi se u deklaraciji.

Navodi se da EU nastavlja da u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka.

Kako se dodaje, EU očekuje "konstruktivan angažman" Beograda i Prištine "u dobroj veri i duhu kompromisa" da bi se postigao brz napredak u normalizaciji njihovih odnosa, što je, kako se navodi, kritično važno za sigurnost i stabilnost celog regiona i za osiguranje da dve strane mogu da napreduju na evropskom putu.

Od Beograda i Prištine se očekuje da nastave da ulažu kontinuirane napore za smirivanje napetosti u skladu sa zahtevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih akcija, koje bi, upozorava se, mogle da dovedu do daljih tenzija i nasilja, kao i retorike koja ne vodi normalizaciji odnosa.

U nacrtu se navodi da je zbog sve komplikovanijeg geografskog okruženja, kojim dominira rat u Ukrajini i koje je snažno obeleženo krizom na Bliskom istoku, ugrožena evropska i globalna bezbednost i da to okruženju pokazuje "važnost jedinstva i svrhe unutar evropske porodice" i strateškog partnerstva između EU i Zapadnog Balkana kojima se uspostavljaju još bliže veze i bolje integrisana saradnja sa EU, na osnovu zajedničkih principa i vrednosti.

Poziva se na ubrzanje procesa pridruživanja 

U tekstu se potvrđuje puna i nedvosmislena posvećenost EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana u tom bloku i poziva na ubrzanje procesa pridruživanja, na osnovu "kredibilnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova i i načela vlastitih zasluga, što je u našem uzajamnom interesu".

EU pozdravlja napredak koji su partneri sa Zapadnog Balkana postigli na svojim putevima ka EU od Samita EU-Zapadni Balkan u Tirani.

"Budućnost Zapadnog Balkana je u našoj Uniji", poručuje se u dokumentu. Napominje se da EU ima za cilj da približi Zapadni Balkan EU, pripremajući teren za pristupanje i donoseći konkretne koristi njegovim građanima već tokom procesa proširenja, i navodi da EU, u tu svrhu, namerava da istraži dodatne mere u smeru daljeg napretka ka postepenoj integraciji.

"Nadovezujući se na revidiranu metodologiju, EU podseća na poziv Evropskog saveta da se još unapredi postepena integracija regiona već tokom samog procesa proširenja, i to na reverzibilan način, zasnovan na zaslugama", navodi se u deklaraciji.

Ohrabruje se region da pojača korak reformi u vezi sa EU 

Kako se dodaje, u tom kontekstu nedavna komunikacija EK o novom Planu rasta za Zapadni Balkan ima za cilj da ubrza socio-ekonomsku konvergenciju između Zapadnog Balkana i EU i ohrabruje se region da pojača korak reformi u vezi sa EU i unapredi regionalnu ekonomsku integraciju kroz zajedničko regionalno tržište, na osnovu pravila i standarda EU. 

Navodi se da je EU spremna da razmotri predloge iznete u Planu rasta za unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU.

EU primećuje da su izneti predlozi predmet usklađivanja Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU i otvaranja relevantnih sektora i područja svim njegovim susedima, u skladu sa zajedničkim regionalnim tržištem, dok se istovremeno potpuno čuvaju integritet jedinstvenog tržišta EU i jednaki uslovi za sve.

EU ističe da je potrebno da se partneri sa Zapadnog Balkana opredele za inkluzivnu regionalnu saradnju i jačanje dobrosusedskih odnosa, uključujući sa državama članicama EU.

Pozdravlja se odlučnost partnera sa Zapadnog Balkana da poštuju središnje evropske vrednosti i principe i da se prema njima obavežu, u skladu sa međunarodnim pravom. 

Naglašava se i potreba za trajnim i nepovratnim reformskim postignućima u oblasti vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija, ekonomije i reforme javne uprave.

Brz napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom politikom EU

"Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrednosti i zajedničku odgovornost. Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, ponovo apelujemo na njih da ostvare brz i stalan napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (ZSBP), uključujući u pogledu restriktivniih mera, i da deluju u skladu sa time", navodi se u deklaraciji.

Pohvaljuju se partneri sa Zapadnog Balkana koji, kako se ocenjuje, već pokazuju svoju stratešku posvećenost time što se u potpunosti uklađuju sa ZSBP i ohrabruju oni koji to nisu uradili da slede njihov primer. Ističe se i važnost poboljšanog sprovođenja restriktivnih mera i sprečavanja njihovog zaobilaženja.

EU i dalje najbliži partner regiona

Ukazuje se i da je EU i dalje najbliži partner regiona, glavni investitor i trgovinski partner, kao i glavni donator. 

Napominje se da je EU posvećena ubrzavanju i daljem produbljivanju svog političkog angažmana u vezi sa politikama na Zapadnom Balkanu.

Ističe se i da je EU odlučna da dodatno ojača saradnju sa regionom kada su posredi ključna bezbednosna i odbrambena pitanja, uključujući na operativnom nivou.

Unapređenje kolektivne sajber bezbednosti

Navodi se i da će EU nastaviti da unapređuje kolektivnu sajber bezbednost u saradnji sa Zapadnim Balkanom i poručuje da će EU uveliko pojačati rad sa partnerima na, kako se navodi, suzbijanju "lažnih ruskih diskursa i dezinformacija" o ratu Rusije u Ukrajini.

U deklaraciji se pozdravlja činjenica da su se partneri sa Zapadnog Balkana usaglasili sa navedenim tačkama.

image