Srbija i Balkan

Popisano 564.370 građana: Popis u CG produžen, utvrđene teže nepravilnosti - "piši-briši" olovke

Zbog korišćenja "piši-briši" olovaka raskinut je ugovor sa jednim instruktorom i 16 popisivača zbog korišćenja istih prilikom popisivanja, saopštio je Monstat
Popisano 564.370 građana: Popis u CG produžen, utvrđene teže nepravilnosti - "piši-briši" olovkewww.globallookpress.com © © Martin Siepmann

U Crnoj Gori do jutros je popisano 564.370 građana, 181.497 domaćinstava i 308.484 stanova, saopštila je Uprava za statistitku Crne Gore Monstat.

Popis u Crnoj Gori koji je počeo 3. decembra trebalo je da se završi danas, ali je odlukom Vlade Crne Gore produžen na još deset dana, do 28. decembra ove godine. U ovom procesu su, saopšteno je iz Monstata, utvrđene i teže nepravilnosti, ugovor je raskinut sa jednim instruktorom i 16 popisivača.

"Razlozi koji su uslovili produženje popisa su otežani zimski uslovi rada, posebno u ruralnim područjima, kao i nedovoljan broj popisivača u pojedinim opštinama što je za posledicu imalo nešto sporiju dinamiku popisivanja u odnosu na prethodnu sedmicu", saopštio je Monstat.

Kako su naveli, poslednjih dana, o čemu je javnost obaveštena, zabeležena je teža nepravilnost u procesu popisivanja, kako kod popisivača tako i kod instruktora.

"To se odnosi se na korišćenje 'piši-briši' olovaka. U vezi sa ovim slučajem, a nakon objavljenog saopštenja Uprave za statistiku o Postupanju popisivača suprotno uputstvu za popisivanje, usledio je raskid ugovora sa jednim instruktorom i 16 popisivača zbog korišćenja istih, a dalje kontrole su u toku", saopšteno je iz Monstata.

Iz Uprave za statistiku  navedeno je i da su "u cilju sagledavanja činjenica i dobijanja konačnih nalaza u ovom postupku, u proces uključeni relevantni nadležni organi" i da se obavlja dodatna kontrola verodostojnosti podataka".

Poručili su da Uprava za statistiku podržava nadležne organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima i sankcionišu svaku lošu nameru ukoliko se ona utvrdi.

"Takođe, osuđujemo zloupotrebu objave identiteta osoba u vezi sa ovim slučajem i nepoštovanje principa poverljivosti u delu čuvanja podataka koja su se u postupku saznala. Naglašavamo da ovaj slučaj ni na jedan način ne može da ugrozi dalji proces popisivanja, tim pre što je Uprava za statistiku dodatno pojačala kontrole, kao i zbog činjenice da državni instruktori Uprave za statistiku profesionalnim i odgovornim radom, svakodnevno kontrolišu rad instruktora i popisivača, proveravajući popisne listiće i verodostojnost podataka na njima", navodi se u saopštenju Monstata.

Uprava za statistiku je, kažu iz Monstata, preduzela sve aktivnosti i uspostavila dodatne mehanizme kontrole u cilju zaštite podataka, što je u skladu sa preporukama Agencije za zaštitu ličnih podataka.

"U cilju blagovremenog i potpunog popisivanja, pozivamo građane da svojom zainteresovanošću doprinesu procesu, kontaktirajući info centar Uprave za statistiku ili opštinsku popisnu komisiju u slučaju da ih popisivači još uvek nisu posetili", zaključuje Monstat.

Zamenik direktora Uprave za statistiku (Monstat) Snežana Remiković izjavila je za TV Vijesti da će preliminarni rezultati o broju stanovnika, domaćinstava i stanova biti objavljeni najkasnije 30 dana nakon završenog popisa. Konačni se, dodala je Remiković, očekuju oko šest meseci nakon toga.

"Provera će trajati nekih mesec dana, što će produžiti i taj period za objavu", kazala je zamenica direktora Monstata.

image