Srbija i Balkan

Bruka NATO članice: Crnogorski vojnici uhvaćeni pijani i drogirani

Pozitivni na psihoaktivne supstance pronađeni u Baru, Golubovcima, Danilovgradu i Pljevljima
Bruka NATO članice: Crnogorski vojnici uhvaćeni pijani i drogirani© Paulius Peleckis/Getty Images

Više pripadnika Vojske Crne Gore bilo je pozitivno na psihoaktivne supstance prilikom nenajavljenih kontrola Vojne policije obavljenih u više gradova, a prema saznanjima "Dana", bilo je i pozitivnih na alkohol.

Da su testiranja ukazala na moguće prisustvo psihoaktivnih supstanci kod nekoliko mlađih članova kolektiva, za ovaj list su potvrdili i iz Ministarstva odbrane.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", na alkohol je bilo pozitivno sedam vojnika u Baru, a na psihoaktivne supstance i alkohol šest vojnika u jedinicama u Golubovcima i Danilovgradu. U međuvremenu nezvanično je za ovaj medij rečeno i da su kontrole Vojne policije sprovođene i u Pljevljima, gde je takođe bilo vojnika pozitivnih na psihoaktivne supstance.

"U okviru obavljanja redovne i nenajavljene kontrole stanja u jedinicama Vojske Crne Gore, nadležni vojni organi su testiranjem došli do podataka koji ukazuju na moguće prisustvo psihoaktivnih supstanci kod nekoliko mlađih članova kolektiva. Kontrola je sprovedena u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, što ukazuje na ponašanje i postupanje ovih pripadnika VCG tokom vikenda", rekli su "Danu" iz Ministarstva odbrane.

Njihovi komandiri i rukovodeći kadar, kako se navodi, upoznati sa rezultatima kontrole i trenutno se realizuju unutrašnje procedure, u okviru zakonske regulative.

Vojska Crne Gore, koja je inače članica NATO-a, ima 2.368 formacijskih mesta, a trenutno je popunjeno 1.939. Od tog broja, kako je prikazano u informaciji o stanju u VCG od kraja oktobra, 282 su oficiri, 779 podoficiri, 617 vojnika po ugovoru i 254 civilna lica u službi u Vojsci. Trenutno je nepopunjeno 429 formacijskih mesta.

image