Srbija i Balkan

Kamberi poziva Albance na neposlušnost Srbiji: Obavezno služenje vojnog roka je neprihvatljivo

Pokrenuta je zvanična inicijativa da se u Srbiji vrati obavezno služenje vojnog roka, na šta je reagovao albanski poslanik u Skupštini Srbije
Kamberi poziva Albance na neposlušnost Srbiji: Obavezno služenje vojnog roka je neprihvatljivo© Milos Tesic/ATAImages

Poslanik Skupštine Srbije Šaip Kamberi izjavio je da bi odluka da Srbija uvede opet obavezno služenje vojnog roka bila neprihvatljiva za albansku zajednicu.

Kamberi je, uz fotografiju srpske vojske na albanskom jeziku, objavio da Albanci iz Medveđe, Bujanovca i Preševa moraju da odbiju zahtev Srbije za obavezno služenje vojnog roka.

"Opomene za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji, iako je to strateški marketinški potez predsednika Aleksandra Vučića, neprihvatljive su i moraju ih odbaciti Albanci 'preševske doline'. Srbiji danas ne preti nijedna susedna država, naprotiv, slučaj od 24. septembra prošle godine u Banjskoj pokazao je narušavanje integriteta susednih država i ko je na meti agresora. Regionu je potreban mir i napredak, inače nas ove ratnohuškačke odluke vraćaju samo u devedesete", poručio je Kamberi.

Kamberi se predstavlja kao lider Albanaca sa juga Srbije. U otvorenom je sukobu sa nekadašnjim predsednikom Opštine Preševo i liderom stranke Alternativa za promene Šćiprimom Arifijem. Kaberi je uz Demokratsku partiju Albanaca Ragmija Mustave smenio Arifija.

Otvoreno je sarađivao sa režimom Aljbina Kurtija obilazeći američke lobiste tražeći da, ako bude formirana Zajednica srpskih opština, sličan način organizacije dobiju i Albanci na jugu Srbije, odnosno na delu teritorije koji naziva "preševska dolina".

Nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, Kamberi će opet biti narodni poslanik i to jedini iz reda Albanaca.

image