Srbija i Balkan

Gradonačelnik Ljubljane pod novom istragom: Da li će Srbin pod Kučanovom zaštitom završiti u zatvoru?

Otkako je na čelu Ljubljane, Zorana Jankovića prate brojne afere – od stadiona "Stožice" do "apotekarke"
Gradonačelnik Ljubljane pod novom istragom: Da li će Srbin pod Kučanovom zaštitom završiti u zatvoru?www.globallookpress.com © Nedim Grabovica

Za Zorana Jankovića, prvog čoveka slovenačke metropole, važi da je gradonačelnik sa bezmalo najdužim stažem na toj funkciji na sunčanoj strani Alpa. U tom poduhvatu mu je svakako pomoglo što prijateljuje sa još uvek veoma uticajnim prvim predsednikom nezavisne Slovenije Milanom Kučanom. Kučan je Jankoviću ujedno i politički mecena.

Tako je 71-godišnji Zoki (kako ga od milja zovu prijatelji), rođen u celu Saraorci kod Smedereva, od oca Srbina i majke rodom iz Slovenije, daleko dogurao u slovenačkoj društvenoj nomenklaturi, uprkos činjenici da se na njega lepe afere jedna za drugom – sve skandal do skandala koji su potresali ne samo Ljubljanu, nego čitavu Sloveniju.

Protiv njega su još u vreme kada se vinuo na mesto predsednika uprave "Merkatora" (1997) pokrenuta dva sudska postupka, od kojih jedan traje i dan danas. Šest novih pokrenuto je tokom njegovog mandata na mestu gradonačelnika Opštine Ljubljana: među najpoznatijima su afera "Stožice" i skandal "Farmaceutka" (u prevodu – apotekarka).

To nije sve – nezavisno od gradonačelničke funkcije, bio je optužen i za utaju poreza prilikom prodaje 47.000 akcija "Merkatora" svojoj porodičnoj firmi. Javnost je napeto pratila proces, ali sud ga je na kraju oslobodio svih optužbi. Zanimljivo je da je zajednički imenilac većine sudskih postupaka pokrenutih protiv Jankovića tužiteljka Blanka Žgajner. Iako se Janković preko medija vajkao da ga tužiteljka Žgajnarova maltretira, upravo ona je zaslužna da su sudski procesi protiv njega padali kao domine, čak i kada su postojali veoma čvrsti dokazi.

Janković je poslednjih decenija redovan gost na optuženičkoj klupi ljubljanskog sudstva, a uprkos tome je uspeo da na prošlogodišnjim lokalnim izborima osvoji i šesti mandat na čelu Ljubljane. Uz to, zahvaljujući spletu neverovatnih okolnosti – još nije pravosnažno osuđen.

Zato za njega i nije bilo naročito iznenađenje kada su inspektori kriminalističke policije u utorak osvanuli na njegovoj kućnoj adresi da bi izvršili premetačinu domaćeg ognjišta, a potom su pretresli i prostorije ljubljanske opštine. Kamere su snimile kako iznose, i u gepek službenog vozila pakuju pune kutije dokumentacije i drugog provijanta. Jankoviću su, između ostalog, oduzeli i rokovnik. Javno tužilaštvo je izdalo šturo saopštenje da vodi istragu o krivičnim delima privrednog kriminala i korupcije. Jankovića gone zbog dve kažnjive radnje – podsticanja na zloupotrebu položaja i davanja mita.

Nalog za sprovođenje istrage ima čak 250 strana. Janković je jedan od 21 osumnjičenog lica koja se terete za različite kažnjive radnje.

To nije prvi put da je Janković suočen sa pretnjom i zatvorske kazne zbog sličnih optužbi. Već tokom prvog mandata je odjeknuo slučaj "Tritonis". Opština Ljubljana je 2009. godine kompaniji "Tritonis" za više od milion evra prodala 1.600 kvadratnih metara parkinga koji uopšte nije bio u vlasništvu opštine. Posle gotovo osam godina, sud je posao proglasio nenadležnim i presudio da opština mora da vrati 1,5 miliona evra "Tritonisu".

Jankoviću, međutim, nije falila dlaka s glave. Viši sud je odbio zahtev specijalizovanog državnog tužilaštva za pokretanje sudske istrage protiv njega, našavši da nema osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo.

Usledila je afera "Farmaceutka" koja je mesecima zauzimala centralno mesto u svim medijima. Janković je bio osumnjičen da je od apotekarke, samohrane majke, tražio (i dobio) seksualne usluge u zamenu za zaposlenje u "Apoteci Ljubljana", kompaniji koja je pod paskom ljubljanske opštine.

To otkriće, puno sočnih detalja, bilo je zapravo sasvim slučajno jer je kriminalistička policija prisluškivala Jankovića radi sakupljanja dokaza za druge delikte. Zbog sumnje da je počinio krivično delo "primanja koristi za nezakonitu intervenciju" (seks za posao), policija je podnela prijavu tužilaštvu.

Okružni sud je zbog grube omaške tužiteljke Blanke Žgajnar na kraju morao da izuzme sve dokumente i snimke koji su potkrepljivali optužnicu, pa je slučaj zbog "nedostatka dokaza" – odbačen. Jankoviću je tada uspelo gotovo nemoguće: "preživeo" je i seks-skandal sa nesrećnom apotekarkom.

Iako se tada činilo da mu je još samo nebo granica, afere su nastavile da se nižu. Da pomenemo samo neke: Jankovića su u slučaju "Gratel" teretili za primanje mita prilikom izgradnje optičke mreže u glavnom gradu Slovenije. Gradonačelnik Ljubljane je navodno od firme "Gratel", izvođača posla, tražio 500.000 evra, a zauzvrat je toj kompaniji dozvolio da prekopa javne površine u svrhu izgradnje kablovske mreže, što je prethodno zabranio oduzimanjem ranije izdate dozvole ubrzo nakon izbora.

"Gratel" je u dve rate prebacio po 250.000 evra ljubljanskoj opštini kao "donaciju za obnovu Ljubljanske tvrđave" i nastavio radove u skladu sa novoizdatom dozvolom.

Ništa manje nije odjeknula ni afera "Stožice". Mnogi su tom prilikom verovali da je Janković konačno dolijao. Tužilaštvo je optužilo ljubljanskog gradonačelnika da je zloupotrebio službeni položaj kako bi pribavio veliku finansijsku korist kompaniji "Grep" za sanaciju šljunkare u predgrađu Ljubljane, predviđene za gradnju stadiona i tržnog centra. Nakon sudske istrage i podizanja optužnice, Okružni sud u Ljubljani naprasno obustavlja krivični postupak.

Sledeća afera se činila stvarno pogubnom po Jankovića, jer se radilo o šteti nanetoj evropskim fondovima. A, sa Briselom navodno nema šale kada je po sredi pronevera novca evropskih poreskih obveznika. Tužilaštvo je Jankovića optužilo za zloupotrebu položaja za pribavljanje velike protivpravne finansijske koristi i prevaru na račun fondova EU… I ta mučna epizoda je završena kao i prethodne – Okružni sud u Ljubljani je prošlog juna oslobodio Jankovića svih optužbi.

Stadion "Stožice" se pojavljuje u još dve afere povezane sa Opštinom Ljubljana, firmom "Grep" i Jankovićem.

Epilog svega je da je "Grep" završio u stečaju zbog dugova od nekoliko stotina miliona, banke su izgubile 135 miliona, kooperanti 30 miliona evra. Poluizgrađeni skelet komercijalnog mastodonta propada… Ali, Janković je još uvek gradonačelnik Ljubljane kome svakih par meseci na vrata pokucaju kriminalistički inspektori, a javnost se naslađuje.

Bogato iskustvo sa slovenačkim pravosuđem razlog je zašto Zoran Janković ni sada ne gubi živce: oko sebe je već davno okupio najskuplje ljubljanske advokate koji se podsmevaju i najnovijim optužbama da je gradonačelnik krivično odgovoran, jer je od ljubljanskih javnih preduzeća "Vodovod i Kanalizacija" (Vo-Ka) i "Energetika" isposlovao da sa preko 600.000 evra sponzorišu fudbalski klub Olimpija, a uz to je u ljubljanskom zoo-vrtu zaposlio ćerku jedne od uticajnijih opštinskih službenica.

Kako bilo, verovatno mu neće štetiti ni saznanje da tužbu protiv njega zastupa tužiteljka koja čini neverovatne proceduralne greške, a potom redovno gubi na svim sudskim instancama.

image