Srbija i Balkan

Vučić na Svetosavskoj akademiji u Skoplju: Srbija je izabrala put slobode i nezavisnosti

Srbija je na evropskom putu, vojno neutralna zemlja i neće dozvoliti da neko drugi čuva njeno nebo, poručio je predsednik Srbije

U Makedonskom narodnom pozorištu večeras je održana svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, kojoj je prvi put prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da je veoma srećan što je u Skoplju i što je prvi predsednik koji se obraća na ovakav način.

"To mi je dodatna obaveza i još veća odgovornost za budućnost", kazao je Vučić.

"Naša zemlja nije u lakoj situaciji, ali bez obzira na to naša Srbija je izabrala put slobode, nezavisnosti, suvereniteta, Srbija je na evropskom putu, vojno neutralna zemlja i neće dozvoliti da neko drugi čuva njeno nebo", poručio je predsednik Srbije.

Kako kaže, priča o Svetom Savi staje u jednu jedinu reč - izbor.

"Danas takođe imamo izbor - slobodu, ili sizerenstvo, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo", kaže predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je Sveti Sava temelj naše civilizacije, ličnost koja je "na naš narod imala najveći uticaj, uz majku i Boga prizivamo Svetog Savu, sve dobro što je neko u srpskom narodu učinio protkano je njegovim uticajem, danas vraćamo bar delimično dug prema Svetom Savi gradeći škole, fakultete...".

Govoreći o odnosima sa Severnom Makedonijom, Vučić je rekao da su nam "Makedonci najbliži narod, bližih od njih nemamo, to je nešto što ne skrivamo, ništa ne tražimo od Severne Makedonije, jedino bismo voleli još bolje i bliže odnose, da prihvatite našu bratski pruženu ruku".

Vučić je kazao da su mir i jedinstvo uslovi našeg opstanka i našeg razvoja, i da je Sveti Sava u burna vremena znao za burne poteze, ali samo kada su bili neophodni za uspostavljanje očuvanja jedinstva i mira, kao što je znao da je veština i politika moguća, pa je krunu tražio na zapadu, i arhiepiskopiju na istoku.

"Upravo je on izabrao ono što mora da bude naš osnovni izbor - školu i zakone, učenje, red, jaku organizaciju. Budućnost svih nas nije moguća bez ovih osam stotina godina starih postulata i da pojednostavim - ni sloboda nam neće previše značiti ako najpre ne naučimo šta je ona. Ropstvo se zasniva na neznanju", rekao je Vučić.

Dodao je da je Sveti Sava to znao i da je zato učio, prevodio i prenosio sve to na svoje učenike.

"Osam vekova nakon Svetog Save imamo istu obavezu da stvorimo generacije bolje od nas", rekao je Vučić.

On je istakao da nije lako sačuvati vojnu neutralnost, biti i ostati na evropskom putu, a ne odreći se tradicionalnih prijatelja.

"Ne okrenuti im leđa u teškim trenucima i ne pripadati hordi onih koji su se hajci na njih pridružili", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras makedonske prijatelje da učestvuju u velikom projektu i izgradnji Ekspa 2027. godine, kao i da Severna Makedonija zajedno sa Srbijom nastupi na toj svetskoj manifestaciji.

"Pozivam našu braću i prijatelje Makedonce da učestvuju u velikom projektu EKSPO 2027. Da vaše kompanije rade. Biće nam potrebni izvođači, projektanti, radnici, biće nam potrebno mnogo ljudi koji mogu da zarade novac... Pozivam vas da to zajednički pripremimo. Da vaša prelepa zemlja ima najveći i najlepši štand na EKSPU. Možemo da se dogovorimo u okviru Otvorenog Balkana", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da su južni susedi uvek čuvali Otvoreni Balkan, "uprkos brojnim pritiscima kojima su bili izloženi, pa da Beograd i Skoplje zajednički nastupe na velikoj svetskoj manifestaciji".

On je rekao da veruje da će Srbija od 2012. do 2027. godine, od početnog BDP od 32 milijarde evra, završiti na kraju 2027. godine na 100 milijardi evra.

"To je trostruko, i veće, povećanje za 15 godina. Ali, to možemo samo uz vašu pomoć, uz saradnju svih u regiona, pre svega, uz saradnju naših prijatelja iz Severne Makedonije.

Nikada vas nećemo ni na šta nagovarati, nismo te snage kao velike sile da primoravamo, teramo, nećemo ni da nagovaramo, nego samo da molimo da čuvamo najbliže odnose i da ih nikad ne pokvarimo. Za kraj, dragi Srbi iz Severne Makedonije, beskrajno hvala na veličanstvenom dočeku, srećan Savindan, srećan praznik", poručio je Vučić.

Stoilković Vučiću: Veće priznanje niste mogli da nam učinite

Predsednik organizacionog odbora Svetosavske akademije Ivan Stoilković je zatim otvorio manifestaciju i rekao da ima velika očekivanja, iz razloga što na kraju svake akademije svako kaže da je upravo ova manifestacija bila najbolja.

"Pred nama su visoka očekivanja da svaka sledeća bude bolja. Mi smo u svaku Svetosavsku akademiju do sada utkali puno ljubavi, samopregora i rada. Ponosni smo, i ja i moj tim, na sve akademije koje smo do sada organizovali. Predsednik Vučić je već godinama pokrovitelj ove manifestacije, a dočekali smo i da prvi put u istoriji Srbije i Makedonije predsednik Srbije poseti i Srbe u Makedoniji. Veće priznanje niste mogli da nam učinite", kazao je Stoilković, i dodao da je Vučić neprikosnoveni lider srpskog naroda.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je pozdravio sve prisutne, i rekao je da nas svaki praznik podseća na prošla vremena.

"Ovaj važan dan je posvećen velikom duhovniku i prosvetitelju Svetom Savi, koji je stvorio trajne vrednosti. Veliki prioritet makedonske države je negovanje zajedničkog života svih manjina. Srpska zajednica je nerazdvojni deo makedonskog društva", kazao je on.

Stevandić: Pripadamo duhu, narodu i kulturi koje nema granice

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da pripadamo duhu, narodu i kulturi koje nema granice, i da je taj duh nastao pregalaštvom Svetog Save.

"On je prvo mirio braću, pa nas mirio sa komšijama. To je težak posao, na koji se čeka i po osam vekova, a predsednik Srbije to radi i danas. Nadam se da nas budućnost više nikada neće razdvajati", rekao je on.

Stevandić kaže da svima želi da nastave da se druže ovako, i da jedni druge posećuju tokom velikih praznika.

"Najveće vam hvala, i neka nam je sretan Savindan", rekao je predsednik Skupštine Republike Srpske.

U kulturno-umetničkom progamu će nastupiti Branka Zečević sa orkestrom, najbolja srpska frulašica Neda Nikolić, makedonski klarinetista Blagojče Trajkovski, glumac Aleksandar Lazić, Marko Kačarević sa svojim pojačkim sastavom "Srbski pravoslavni pojci", grupa "Iskon" i ansambl "Kolo".

U Severnoj Makedoniji 27. januar je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju.

Ove godine ustanovljen je i program "Svetosavska nedelja" tokom koje se realizuje niz aktivnosti u vezi sa četiri svetosavske akademije u četiri grada, Kumanovu, Skoplju, Tetovu i Bitolju.

Manifestacija Dani Svetog Save u Severnoj Makedoniji počela je 25. januara i traje do 4. februara, a završni je u Bitolju.

image