Srbija i Balkan

O'Brajen oštro kritikovao Izetbegovića, Čovića i Dodika

Između ostalog, američki zvaničnik kritikovao je lidere SDA da su eksploatisali "BH Telekom" za ostvarivanje lične dobiti, lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da blokira Južnu interkonekciju, a Milorada Dodika da dodeljuje ugovore kompanijama pod kontrolom njegove porodice
O'Brajen oštro kritikovao Izetbegovića, Čovića i Dodika© © Rod Lamkey - CNP

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen oštro je kritikovao pojedine političke lidere u BiH i istakao da umesto da novcem finansiraju kvalitetnije javne usluge, on nestaje u privatnim džepovima ili se koristi za održavanje velike mreže političke podrške.

"Javni sektor obezbeđuje 44 odsto svih formalnih radnih mesta u BiH, što predstavlja jednu od najvećih brojki u Evropi. Uposleni u javnom sektoru ili oni koji se oslanjaju na njega očekujući ugovore sa vladinim telima postaju dužnici političkih lidera i političkih stranaka. Ishod toga je da građani BiH jesu u situaciji u kojoj su, njihova politička i ekonomska sloboda su ograničene jer odluke donose politički lideri koji nisu zainteresovani za promene neophodne da bi se ljudima za koje tvrde da ih predstavljaju pomoglo ili da bi BiH napredovala u procesu evroatlantskih integracija", kazao je O'Brajen.

Kao primer naveo je da je supruga predsednika SDA Bakira Izetbegovića nedavno smenjena sa pozicije direktorke Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, jedne od najvećih bolnica u zemlji.

"Tokom njenog mandata, doktori su bili izloženi pritisku da podrže SDA ili su uklanjani sa rukovodećih pozicija na kojima su bili. Agenda je bila fokusirana na politiku, ne na brigu o pacijentima. SDA je takođe učestvovala u ozloglašenom slučaju sa respiratorima, a kada su bili na vlasti, lideri SDA su eksploatisali 'BH Telekom' za ostvarivanje lične dobiti i za jačanje sopstvenih mreža podrške", rekao je američki zvaničnik.

On je rekao da u energetskom sektoru vidimo da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj.

"On bi da zameni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu Federacije koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvođenje projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam i protiv je javnog interesa", rekao je O'Brajen.

Naveo je da je Grad Mostar i dalje podeljen i zaglavljen u podeljenoj prošlosti.

"Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH preduzimao bi korake da zaceli rane iz prošlosti i promoviše pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse na drugom mestu", rekao je.

Kritikujući predsednika Republike Srpske, O'Brajen je rekao da on i njegov SNSD već godinama usmeravaju ugovore prema članovima njegove porodice i prijateljima.

"Brojne su optužbe o nedoličnom ponašanju u raznim granama industrije u RS, od nekonkurentnih ugovora koji su na sumnjiv način dodeljeni kompanijama pod kontrolom njegove porodice do sankcionisanog medija gospodina Dodika, ATV. Nakon što je stupio na poziciju, gospodin Dodik je sam sebi dodelio sredstva u iznosu od 56,5 miliona KM (28,7 miliona dolara) za kabinet predsednika RS, što je povećanje od više od 400 posto u odnosu na prethodnu godinu. U isto vreme, gospodin Dodik traži dodatna sredstva izvan institucija vlasti BiH", rekao je O'Brajen.

On je dodao da "nakon meseci očajničkih pokušaja da osigura sredstva iz izvora kao što su Rusija, Mađarska i NR Kina, gospodin Dodik je izvršio pritisak na lokalne banke da pruže novčanu podršku izdavanjem domaćih obveznica". Naveo je da je to ekvivalent visokokamatnim zajmovima i da to nije održivo.

Kazao je da glasači u Republici Srpskoj imaju pravo da znaju koliko duguju, na šta će se sredstva potrošiti i kako će se vraćati – uključujući i to da li je neka od kompanija ili imovina koju Srpka ima upotrebljena kao zalog.

"Oni koji obezbeđuju ovaj novac treba da znaju da mi sve pažljivo pratimo. Ne treba da uzimaju zdravo za gotovo da će im novac biti vraćen ili da će moći uzeti zalog", kazao je, između ostalog, O'Brajen, a prenela je sarajevska N1.

image