Srbija i Balkan

Da li će Mađarska da blokira izmenu pregovaračkog okvira EU i Srbije?

Dodatni pritisak na Srbiju u vidu inicijative EK mogao bi u Evropskom savetu da zaustavi mađarski premijer Viktor Orban, navodi za RSE izvršni direktor nevladine organizacije za Strateške analize u Bratislavi Jan Cingel
Da li će Mađarska da blokira izmenu pregovaračkog okvira EU i Srbije?© Attila Volgyi/XinHua

Evropska komisija predložila je dopune pregovaračkog okvira Srbije, što podrazumeva da bi obaveze iz Ohridskog sporazuma između Beograda i Prištine mogle da postanu sastavni deo procesa pristupanja Srbije u EU. Dodatni pritisak na Srbiju u vidu inicijative EK mogao bi u Evropskom savetu da zaustavi mađarski premijer Viktor Orban, navodi za RSE izvršni direktor nevladine organizacije za Strateške analize u Bratislavi Jan Cingel.

On navodi da je i komesar za proširenje Oliver Varhelji opstruisao ovaj predlog iz Brisela, a da isto može da se očekuje od Mađarske i Slovačke.

"Mislim da je vrlo verovatno da Evropski savet blokira ovu inicijativu, pre svega Mađarska, zbog čega je Varhelji oklevao da je uvrsti u pregovarački okvir sa Srbijom, dok su neke druge zemlje na tome insistirale. Međutim, Varhelji je blizak mađarskoj vladajućoj partiji Fides, iako bi kao evropski komesar trebalo da bude nezavisan i neutralan. Stoga se može očekivati da neke zemlje, pre svega Mađarska a možda i Slovačka, s obzirom na komplikovanu političku klimu u Bratislavi, blokiraju predlog Evropske komisije", objasnio je Cingel.

On je podvukao da slovačka vlada na čelu sa Robertom Ficom u ovom trenutku ne želi da se upusti u sukob sa Briselom oko ovog pitanja, jer nastoje da izbegnu pritisak usled političkih mera koje su na snazi, a na koje u Briselu ne gledaju blagonaklono. Isto se videlo i na primeru evropskog finansiranja Ukrajine, što su na kraju podržala oba igrača.

"Čini se da su Budimpešta i Kijev pronašli rešenje za međusobne sporove jer je šef mađarske diplomatije Peter Sijatro tokom nedavne posete Ukrajini dogovorio sa tamošnjim vlastima poboljšanje prava mađarske manjine. Kada je reč o Srbiji, treba imati u vidu bliske Orbanove odnose sa Aleksandrom Vučićem, ali i interese Mađarske u Srbiji i možda Republici Srpskoj. To bi mogao da bude razlog da blokira uključivanje normalizacije odnosa sa 'Kosovom' u pregovarački okvir Srbije sa Evropskom unijom", smatra sagovornik RSE.

U slučaju da se inicijativa EK ozvaniči, što je verovatno za očekivati jer, kako kaže, Evropska unija nastoji da iskoristi preostalo vreme do izbora za Evropski parlament u junu kako bi se ostvario neki pomak u dijalogu Beograda i Prištine.

"I pre objavljivanja ovog stava EK, bilo je jasno da je normalizacija odnosa sa 'Kosovom' preduslov što je, uostalom, predviđeno u poglavlju 35. Sada je to samo formalizovano. Ovaj potez EK tumačim kao dodatni pritisak na Srbiju da ispuni odredbe Ohridskog sporazuma koji je prihvatila prošlog marta, jer od tada nije ostvaren neki napredak. Za to su odgovorne obe strane jer nisu pristupile ozbiljnoj realizaciji pomenutog dogovora", poručuje on.

Cingel ocenjuje da ne postoji realan pomak u pregovorima Beograda i Prištine upravo jer obe strane čekaju na ishod izbora za Evropski parlament.

Dodaje da Beograd s posebnom pažnjom iščekuje i rasplet na američkim predsedničkim izborima na jesen.

"Srbija smatra da bi administracija Donalda Trampa bila njoj mnogo naklonjenija, nego Bajdenova koju doživljava kao preblagu prema Prištini", ističe on.

image