Srbija i Balkan

"Ne može do devet sati liturgija, a onda kriminal": Zbog ministra pravde reagovala SPC u Crnoj Gori

Već duže vreme u Podgorici traje sukob u okviru vladajućeg Pokreta Evropa sad, a ministar pravde iznenada je u sve uvukao Srpsku pravoslavnu crkvu
"Ne može do devet sati liturgija, a onda kriminal": Zbog ministra pravde reagovala SPC u Crnoj Gori© R.R./ATAImages

Ne možete do 9 sati da čitate liturgiju, a od devet da se bavite kriminalnom aktivnošću, rekao je ministar pravde Crne Gore Andrej Milović i tako pokušao u politički sukob u Pokretu Evropa sad da uključi Srpsku pravoslavnu crkvu.

Zbog toga je danas reagovala Mitropolija crnogorsko-primorska, navodeći da osoba čiji je slučaj ministar pomenuo nije sveštenik, niti je to ikad bila, pa ni u vreme izvršenja krivičnih dela, te je netačna tvrdnja ministra o čitanju liturgije i krivičnom delu.

"Radi se o monahu koji je u svojoj mladosti učinio neke prestupe i za iste odgovarao u skladu sa zakonom prije nego je došao u manastir. Poslije primanja monaškog čina nije mu stavljano na teret nijedno krivično delo. Ističemo da je monaštvo između ostalog pokajnički podvig na šta svi imaju pravo bez izuzetka", navodi Mitropolija.

Milović, blizak aktuelnom premijeru Milojku Spajiću, hteo je politički da naškodi predsedniku Crne Gore i stranačkom kolegi Jakovu Milatoviću.

Zato je rekao da je Milatović od njega kao ministra pravde tražio mišljenje o pomilovanju navodnog sveštenika, a što je Milović odbio.

Iz Mitropolije naglašavaju da se postupak odnosio na rehabilitaciju, odnosno brisanje iz kaznene evidencije, a ne na pomilovanje od neke aktuelne kazne ili krivičnog procesa.

"Monah je podneo svoj zahtev u skladu sa zakonom, imajući pravo na to, kao i svi drugi građani ove zemlje. Crkva, ni na koji način nije bila uključena u ovaj postupak, niti imala saznanja o istom, tim pre što je taj monah, prije nekoliko godina uzeo kanonski otpust iz Mitropolije crnogorsko-primorske, dakle, više ne pripada monaškom bratstvu Mitropolije", napominju.

Mitropolija napominje da je stav Crkve da bi svi trebalo da budu jednaki pred zakonom, bez obzira na status i položaj.

"Cenimo da je primer ovoga monaha mogao da se navede kao primer uspešne resocijalizacije i rehabilitacije. Apelujemo na sve činioce društvenog života da budu obazriviji prilikom izricanja svojih stavova u pogledu ovako osetljivih pitanja", poručuju iz Mitropolije.

Miloviću crnogorska javnost već duže vreme zamera što ne želi da izruči Turskoj državljanina kojeg terete za najteža krivična dela Binalija Čamgoza.

Uprkos tome što su crnogorski sudovi doneli odluku o izručenju Turskoj, Milović je iskoristio pravo koje ima ministar i Čamgoza izuzeo od izručenja, navodeći kako je on lošeg zdravlja, te da ima problem sa prostatom, kao i da bi ga u Turskoj očekivali loši uslovi u zatvoru jer je Kurd.

Milović je odlučio da navodno štiti ljudska prava ovog turskog državljanina osumnjičenog za najteža dela, dok je izrazio spremnost da Srbe koje Priština tereti za navodne ratne zločine isporuči takozvanom Kosovu, i u tom slučaju ne strahuje za ljudska prva Srba.

U pokušaju da se odbrani od ovih napada, budući da Crna Gora plaća preskupo obezbeđenje Čamgozu kao i pratnju jer više puta dnevno mora u Klinički centar na preglede, Milović je čak umešao i SPC.

image