Srbija i Balkan

Spajić: Brisel računa na Crnu Goru, a mi računamo na njihovu finansijsku pomoć

Crnogorski premijer boravi u Briselu gde se sastao sa Šarlom Mišelom
Spajić: Brisel računa na Crnu Goru, a mi računamo na njihovu finansijsku pomoć© Влада Црне Горе

U Briselu su oduševljeni progresom koji je napravljen u Crnoj Gori za samo tri meseca, rekao je crnogorski premijer Milojko Spajić nakon sastanka s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu.

Spajić je kazao da je u Briselu spomenuto da imaju subjektivni osećaj kao da su prošle tri godine, a ne tri meseca koliko je urađeno za kratko vreme, te da žele da Crna Gora nastavi ovim tempom.

"Obećavajuće su poruke, smatram da postoji veliki prostor za napredak u mesecima koji slede. Poslali smo očekivanja da želimo da se IBAR desi u toku belgijskog predsedavanja, kada bismo otvorili mogućnost da zatvaramo poglavalja ove godine ubrzanim tempom", istakao je Spajić.

Što se tiče plana rasta, poručuje Spajić, poslata je poruka da Evropa računa na Crnu Goru kao i da Crna Gora računa na pomoć Evropske unije kroz plan rasta.

Na sastanku sa Mišelom, Spajić je istakao je da je izuzetno bitno nastaviti sa reformama i insistirati na vladavini prava, a kao odličnu praksu u rešavanju važnih pitanja, izdvojio je način na koji je sproveden popis u decembru prošle godine.

Spajić je naglasio da će i dalje posebno insistirati na napretku u reformama vezanim za poglavlja 23 i 24, što će biti prva tačka na svakoj sednici vlade, uz poseban fokus na efikasnu realizaciju zadataka.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Spajić je istakao da je Crna Gora spremna da uradi domaći zadatak, bez ikakvih prečica, i da će reforme približiti zemlju vrednostima i standardu članica Evropske unije.

U razgovoru je konstatovano da Crna Gora može biti pravi primer da je proces proširenja živ i da se ispunjavanje merila isplati.

"Bilo je reči i o geopolitičkoj situaciji usled rata u Ukrajini, a naglašena je potpuna usklađenost Crne Gore sa EU spoljnom politikom", navodi se u saopštenju vlade u Podgorici.

image