Srbija i Balkan

Dodik iz Kazanja za RT: Pobeda Rusije na svim poljima biće i pobeda Srpske (VIDEO)

Mislim da je budućnost EU u onome što promoviše Viktor Orban, u onome što on misli da treba da bude Evropska unija ili je neće biti, ukazao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za RT
Dodik iz Kazanja za RT: Pobeda Rusije na svim poljima biće i pobeda Srpske (VIDEO)© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pobeda Rusije na svim poljima biće i pobeda Republike Srpske, poručio je predsednik Srpske za RT iz Kazanja, nakon susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

"Veoma sam ponosan na činjenicu da sam danas razgovarao sa predsednikom, poželeo mu sve pobede koje može da ostvari i rekao da sve Putinove pobede i pobede Rusije su i naše pobede. Mi verujemo da je Rusija na pravoj strani slobode naroda, ljudi i država. Predsednik Putin u tom smislu ostvaruje važnu misiju ovog vremena", naveo je predsednik Republike Srpske.

Dodik je istakao da je Rusija bila primorana da brani svoj narod i da je zbog toga započela Specijalnu vojnu operaciju. Dodao je i da se Evropa, pod uticajem SAD, prevarila zbog stajanja na stranu ukrajinskog režima.

Evropske zemlje, kako je naveo, postale su svesne koliko su energetski zavisne od Rusije, što se vidi i po smanjenom obimu proizvodnje i recesiji koja je uzdrmala EU.

"Zapad je u kolektivnoj histeriji i traži da se svi u regionu priključe njihovim sankcijama. Republika Srpska, kao ni Srbije to nisu učinile i mi ostajemo izloženi gotovo svakodnevnim pritiscima", naveo je Dodik.

On je istakao koliko je Republike Srpska ponosna na svoju saradnju i sa Srbijom i Mađarskom.

"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ona je potpisala Opšti okvirni sporazum i Srbija je odgovorna za Republiku Srpsku", rekao je Dodik, ukazujući da je Zapad pokušao da odvoji Srbiju od Srpske, ali da je to praktično nemoguće.

Uzimajući kao primer ujedinjenje dve Nemačke, Dodik je rekao da veruje da će tako jednog dana doći do ujedinjenja srpskog naroda sa dve strane Drine i da je to sasvim logičan sled događaja, iako Zapad to pravo pokušava da ospori manjim narodima. 

Takođe, saradnja sa mađarskom i premijerom Viktorom Orbanom je značajna, a Dodik ga vidi kao suverenog lidera. 

"Orban je jedan od najjačih savremenih lidera u Evropi, on ima politiku za razliku od drugih zapadnjaka koji prate tuđu politiku", ukazao je Dodik, naglašavajući da ni Emanuel Makron ni Olaf Šolc nemaju svoju, već slede "tuđu" politiku, dodajući: 

"Njegova politika je očuvati državu, očuvati narod, očuvati suverenost i očuvati slobodu. U tom pogledu on poštuje takve vrednosti9 za druge."

Republika Srpska i njeno rukovodstvo, kako je Dodik istakao, poštuje iste vrednosti i za njih se bori kao i Viktor Orban, zbog čega su se razumeli, a kasnije postali saradnici i prijatelji. 

"Ja mislim da je budućnost EU u onome što promoviše Viktor Orban, u onome što on misli da treba da bude Evropska unija, ili je neće biti. Sigurno je neće biti pod patronatom samo jedne zemlje koja se zove Nemačka", ukazao je Dodik, iz isticanje da za liderstvo u EU treba prvo imati moćnog lidera kakvog Nemačka nema, kao što je nekada bila Merkelova. 

Međutim, sankcije Zapada Rusiji otežavaju saradnju Republici Srbiji, ali i poslovanju Ruskih firmi. 

Dodik je najavio da će se u narednom periodu pozabaviti time kako da olakša poslovanje ruskih firmi.

Rusija je, ipak, kao veliki prijatelj Republike Srpske nastavila povoljan gasni sporazum sa Srpskom, što je Dodik istakao kao veoma značajno.

Predsednik Srpske nije krio zadovoljstvo, ali i zahvalnost Vladimiru Putinu na prijemu, kao i podršci koju Rusija pruža Spskoj od Dejtona do danas.

image