Srbija i Balkan

Ministar Šeranić za RT Balkan nakon sporazuma u Minsku: Omogućena transplantacija pacijentima iz RS

Pacijenti iz Republike Srpske već obavljaju transplantacije bubrega u Belorusiji, uz podršku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za odrasle pacijente, te Fonda solidarnosti za lečenje i dijagnostiku oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu za pacijente u dečijem uzrastu
Ministar Šeranić za RT Balkan nakon sporazuma u Minsku: Omogućena transplantacija pacijentima iz RS© Уступљена фотографија/Министарство здравља Републике Српске

Poseta delegacije Republike Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom Belorusiji donela je Srpskoj brojne pogodnosti, a jedna od njih je i potpisivanje Memoranduma o transplantaciji organa, koji će značiti život velikom broju pacijenata iz Srpske, ukazao je za RT Balkan ministar zdravlja Republike Srpske dr Alen Šeranić.

Poseta je, prema rečima ministra Šeranića, bila izuzetna i sa političkog i sa operativno-tehničkog apsekta. 

"Sa aspekta zdravstva ostvarili smo cilj zbog kojeg smo tu posetu i organizovali", istakao je Šeranić.

Kada je u pitanju saradnja u segmentu zdravstva, ministar zdravlja Republike Srpske navodi da je dosta učinjeno kada se u novembru prošle godine susreo sa delegacijom Belorusije u Kazahstanu.

"Tada smo razgovarali o unapređenju saradnje po pitanju transplantacije organa za odrasle i za decu, pacijente iz Republike Srpske", prisetio je ministar, navodeći da je u tom trenutku već postojala određena saradnja Fonda zdravstvenog osiguranja sa Centrom za transplantaciju u Minsku.

Pacijenti iz Republike Srpske, na predlog zdravstvenih ustanova, već obavljaju transplantacije bubrega u ovom beloruskom centru, uz podršku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za odrasle pacijente, te Fonda solidarnosti za lečenje i dijagnostiku oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu za pacijente u dečijem uzrastu. 

Kroz Memorandum o saradnji, usaglašeno je nekoliko tema značajnih za međusobne interese i dalji nastavak rada zdravstvenih i drugih institucija dveju država.

Najvažnije je za početak, navodi ministar Šeranić, bilo je dogovoriti edukaciju lekara u vezi sa transplantacijama, kao i za praćenje pacijenata u predtransplantacionom i posttransplantacionom periodu u RS, kao i drugi segment - transplantacija organa, ne samo bubrega koji su do sada transplantirani, već i drugih. 

Memorandum je potpisan u "Minskom naučnom praktičnom centru za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju" u Belorusiji. 

U poslednje tri godine u ovom centru je urađeno više od 20 transplantacija bubrega za odrasle i decu. 

"Nastavljamo sa saradnjom. Naši građani su već imali mogućnost da se u Belorusiji izvrši transplantacije, 21 odrasli pacijent i troje dece je operisano, još 28 pacijenata je na čekanju", naveo je ministar Šeranić, ističući:

"Predsednik Dodik i ja smo želeli da obiđemo i taj centar, da se uverimo u njihovu stručnost i visokotehnološke karakteristike, kao i znanje i veštine koje beloruske kolege hirurzi poseduju, u šta smo se i uverili na licu mesta. Sve su nam pokazali, razgovarali smo o procedurama i moram istaći da je sve na izuzetno visokom nivou."

Pored transplantacije bubrega, razmatrane su opcije i transplantacije drugih organa. 

Takođe, kako je rekao Šeranić, bilo je i razgovora o uvozu beloruskih lekova i to sa premijerom Romanom Golovčenkom, kao i sa tamošnjim ministrom zdravlja.

"U narednom periodu sledi dalje razmatranje načina uvoza lekova s obzirom na procedure koje je potrebno ispuniti da bi se lek našao na tržištu u Republici Srpskoj. Svakako da smo otvoreni i za takve vrste razgovora", naveo je naš sagovornik.

Do kraja ove nedelje, prema rečima ministra Šeranića, biće upućen poziv beloruskim kolegama da dođu u Srpsku, kako bi sa ovdašnjim kolegama razmenili iskustva i znanje.

"Republika Srpska, na drugoj strani, pokazala je odlične rezultate u oblasti intenzivne medicine, a beloruski centar se bavi i time", ukazao je Šeranić i pojasnio da je u pitanju rad na uređajima koji menjaju srce i pluća, što su lekari u Srpskoj perfektno činili, posebno u vreme pandemije virusom korona:

"To je još jedan od načina saradnje, gde mislim da bismo mogli napredovati i mi i kolege iz Belorusije."

Delegacija Republike Srpske koju je predvodio predsednik Republike Milorad Dodik boravila je u višednevnoj zvaničnoj poseti Belorusiji, a osim sastanaka u sektoru zdravstva, bilo je značajnih aktivnosti i u sektorima privrede, saobraćaja i poljoprivrede, kao i sastanaka na najvišem nivou. 

image