Srbija i Balkan

Ministarstvo poslalo molbu fakultetima: Preispitajte poskupljenje školarina

Ministarstvo prosvete pozdravlja odgovorno opredeljenje većine visokoškolskih ustanova u Srbiji da ne povećavaju cenu školarina za samofinansirajuće
Ministarstvo poslalo molbu fakultetima: Preispitajte poskupljenje školarina© Photo by Pierre Crom/Getty Images

Ministarstvo prosvete pozvalo je danas visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarine za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost dizanja cena za narednu školsku godinu.

Ovu preporuku Ministarstvo je uputilo na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola (SKASSS), u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, i uz uvažavanje autonomije visokoškolskih ustanova, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, Ministarstvo pozdravlja odgovorno opredeljenje većine visokoškolskih ustanova u Srbiji da ne povećavaju cenu školarine za samofinansirajuće, kojim pokazuju brigu za položaj studenata i doprinose povećanju obuhvata maturanata koji nakon završene srednje škole nastavljaju obrazovanje na visokoškolskim ustanova, odnosno smanjenju odustajanja studenata od studija iz materijalnih razloga.

Dodaje se da Vlada i Ministarstvo prepoznaju važnost utvrđivanja novog modela finansiranja visokoškolskih ustanova za dalji razvoj visokog obrazovanja, poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u visokom obrazovanju i dodatno unapređenje studentskog standarda, zbog čega je formirana Radna grupa za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, a koju čine predstavnici svih relevantnih institucija – nadležnih ministarstava, visokoškolskih ustanova, studentskih predstavničkih tela, udruženja studenata i sindikata.

Cilj te odluke je da se tokom 2024. godine, kroz intenzivni dijalog, dođe do adekvatnog i kompromisnog modela finansiranja visokog obrazovanja koje će obezbediti finansijsku održivost visokoškolskih ustanova.

Podseća se da se iz budžeta Srbije opredeljuju sredstava za rad i materijalne troškove visokoškolskih ustanova i utvrđuju kvote za upis studenata čije se studije finansiraju iz budžeta, da Ministarstvo obezbeđuje više od 15.000 studentskih stipendija i kredita, a da će država finansirati velike infrastrukturne projekte u oblasti visokog obrazovanja, kao što su Kampus BIO4, zgrade Fakulteta muzičkih umetnosti, Fakulteta likovne umetnosti, novi studentski domovi u Beogradu i Nišu.

"Ministarstvo prosvete nastaviće da razgovara sa predstavnicima studentskih predstavničkih tela i visokoškolskih ustanova o školarinama u želji da se pronađu kompromisna rešenja koja obezbeđuju očuvanje materijalnog položaja samofinansirajući studenata, ali i ne ugrožavaju finansijsku održivost ustanova", navodi se u saopštenju.

image