Srbija i Balkan

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo proveriće navode svedoka saradnika u slučaju "državni udar"

Proveru Velimirovićevih navoda tužilaštvo će sprovesti, po službenoj dužnosti, u okviru krivičnog predmeta kojim se već utvrđuje način vođenja i odlučivanja u postupku "državni udar"
Crnogorsko Specijalno tužilaštvo proveriće navode svedoka saradnika u slučaju "državni udar"© Antonio Ahel/ATAImages

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore proveriće tvrdnje Mirka Velimirovića, svedoka saradnika u slučaju "državni udar", koji je za portal In4s kazao da je u tom slučaju lažno svedočio, preneo je Radio slobodna Evropa.

Proveru Velimirovićevih navoda tužilaštvo će sprovesti, po službenoj dužnosti, u okviru krivičnog predmeta kojim se već utvrđuje način vođenja i odlučivanja u postupku "državni udar", navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva.

U intervjuu Velimirović je kazao da su ga na lažno svedočenje ucenom nagovorili tadašnji tužioci u tom slučaju Milorad Katnić i Saša Čađenović.

Rekao je i da oružje namenjeno za "državni udar" o kojem je svedočio na sudu nije postojalo.

U slučaju poznatom kao "državni udar", Viši sud je 2019. nepravosnažno osudio ukupno 14 srpskih, ruskih i crnogorskih državljana, jer su na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. pripremali nasilno rušenje vlasti, kao i stvaranje kriminalne organizacije za sprovođenja terorističkih akata.

Apelacioni sud ukinuo je u februaru 2021. godine osuđujuću presudu Višeg suda i slučaj vratio na ponovo suđenje.

U februaru 2022. razrešen je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, a tužilac koji je zastupao optužnicu, Saša Čađenović, uhapšen je u decembru te godine zbog sumnji da je sarađivao sa kavačkim kriminalnim klanom.

image