Srbija i Balkan

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju: Zašto se Vučić raduje predsedavanju Srbije?

Srbija će u naredne tri godine biti na čelu inicijative, kao pomoćni, ali i kao glavni predsedavajući
Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju: Zašto se Vučić raduje predsedavanju Srbije?© CFOTO/Future Publishing via Getty Images

Srbija će u naredne tri godine predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI), obnarodovao je predsednik Aleksandar Vučić ocenjujući to kao "veličanstvenu vest za Srbiju".

Inicijativi na čijem su čelu ranije bili Francuska, Kanada, Japan i Indija, u prvoj i trećoj godini Srbija će biti pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini glavni predsedavajući.

Predsedništvo inicijative, naime, sastoji se od tri člana koji se rotiraju. Izabrani član predsedava tri godine i to prvo kao "pomoćni dolazeći predsedavajući" zatim kao "glavni predsedavajući" i na kraju kao "pomoćni odlazeći predsedavajući". Tokom 2024. godine Srbija će, tako biti u društvu Japana (koji će biti odlazeći predsedavajući) i Indije (koja je vodeći predsedavajući).

Šta je, međutim, ova inicijativa i zašto je važno biti njen deo?

"Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je inicijativa koja uključuje saradnju država i eksperata koji teže da podrže razvoj naprednih istraživanja i primena u oblastima veštačke inteligencije. GPAI okuplja predstavnike država, međunarodnih organizacija i eksperata koji kao misiju i cilj postavljaju omogućavanje i unapređenje međunarodne saradnje u istraživanju i promovisanje principa na osnovu kojih treba razvijati i primenjivati veštačku inteligenciju", objašnjava za RT Balkan ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Za vreme predsedavanja, na Srbiji će, kako ona ukazuje, biti organizacija sastanaka članica ali i predstavljanje organizacije u skladu sa stavovima zemalja koje partnerstvo okuplja.

Beograd koji, inače aj-ti usluge najviše izvozi u SAD, Britaniju i EU, koje su članice partnerstva, u narednom periodu će, dakle, postati svojevrsna lokomotiva inicijative koja se bavi razvojem veštačke inteligencije.

Srbija je itekako dorasla tome, jer je još 2019. godine, odnosno samo dve godine nakon pionirske zemlje u toj oblasti – Finske,  usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije. Uz to, nedavno je objavljeno da je Srbija, prema Indeksu spremnosti za veštačku inteligenciju za 2023. godinu, Srbija na 57. mestu od 193 rangirane zemlje, kao lider u regionu ispred Hrvatske (70), Crne Gore (78), Severne Makedonije (83), Albanije (89) i BiH (117).

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju osnovano je, inače, 2020. godine, na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa i izrodilo se iz kanadskog i francuskog predsedavanja grupom G7, tokom 2018. i 2019

"U ovom trenutku članstvo čini 28 zemalja i EU. Inicijativa teži inkluzinvnosti i članice su sa svih šest kontinenata. Osim država država okupljena je i velika zajednica eksperata i istraživača koji rade na projektima koje GPAI promoviše kroz svoje ekspertske radne grupe. Ovakav pristup treba da rezultira stvaranjem dobre prakse i potencijalno standardizacije u radu koji uključuje primenu veštačke inteligencije", dodaje ministarka Begović.

Koliko je za Srbiju ova inicijativa važna, najbolje svedoči i činjenica da je upravo članstvo u partnerstvu jedna od tema o kojima je u septembru predsednik Vučić govorio pred Generalnom skupštinom UN.

"Prepoznali smo neophodnost pronalaženja novih izvora rasta. Zato su naše buduće aktivnosti usmerene na inovacije, istraživanje i razvoj i kreativne industrije. Srbija je prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja je pristupila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju i usvojila strategiju razvoja u ovoj oblasti još 2019", rekao je tada Vučić.

Predsednik je, objavljujući vesti o predsedavanju Srbije organizacijom koju čine SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska… naveo da je "teško dovoljno naglasiti od kakvog je ovo značaja za našu zemlju".

"Srbija vidi svoje predsedavanje kao priznanje svojih napora u vezi sa razvojem veštačke inteligencije. Pozicija predsedavajućeg nam omogućava da budemo vidljivi, ali i da pokažemo da možemo da organizujemo i pomognemo rad i razvoj jedne velike i značajne inicijative. To sve može omogućiti da na bolji način budemo uključeni u najnaprednije tokove i da promovišemo i neke svoje poglede i ideje kao i da omogućimo lakše uključivanje eksperata iz naše zemlje. To je važno i za prestiž, i verujemo da ćemo to odlično raditi", zaključuje ministarka Begović.

image