Srbija i Balkan

Vučić: Sednica parlamenta biće odložena za sedam dana, beogradski izbori 2. juna

Svi izbori će biti u zakonskom i ustavnom roku i neće biti leks specijalisa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti
Vučić: Sednica parlamenta biće odložena za sedam dana, beogradski izbori 2. juna© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Sednica parlamenta biće odložena za sedam dana da bi se tada do kraja konstituisala, a svi izbori će biti u zakonskom i ustavnom roku i neće biti leks specijalisa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti. 

Svi lideri stranaka sa kojima sam razgovarao bili su za to da se beogradski izbori održe 28. aprila, a u 87 jedinica lokalne samouprave u skladu sa ustavnim rokovima, dodao je Vučić.

"Ali, moja ideja je da beogradski izbori budu 2. juna", istakao je Vučić.

On je naveo da će izbore raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, 3. aprila da bi bio maksimalan rok 60 dana.

Predsednik Srbije je istakao da nikakvog stranog pritiska nije bilo, kao i da je Brnabić razgovorala sa predstavnicima Kvinte, a on sa našim prijateljima sa Istoka, kako je rekao.

"Naši prijatelji sa Istoka nikada nisu imali nikakav problem. Uvek poštuju srpsku demokratiju i ukazuju veliki respekt. I zahvalan sam im na tome", naveo je Vučić.

Niko iz Kvinte nije hteo da podrži nikakav bojkot izbora, objasnio je Vučić govoreći o sastanku koji je premijerka Ana Brnabić nedavno održala sa predstavnicima Kvinte.

"Smatram da je za zemlju najbolje da pokušamo da umirimo strasti. Važno je da pokušamo da imamo izbore za koje će svi na kraju reći: da to je taj rezultat. Rekao sam mojim prijateljima iz stranke: bolje je da nekad izgubite izbore, nego da nečasno formiramo vlast", istakao je Vučić.

On je rekao da je opozicija dobila i kasniji datum koji su tražili.

"Ko god da pobedi, kao predsednik republike ću mu čestitati. Daću sve od sebe da pomognem ljudima u čiji rad verujem", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije pozvao je nadležne u MUP-u da veoma restriktivno tumače zakon o promeni prebivališta i promenu prebivališta na teritoriji Beograda do datuma zaključenja biračkog spiska u glavnom gradu.

Govoreći o formiranju vlade, on je istakao da smatra da treba brzo da se ide sa mandatarom i "da pokušamo pre 1. aprila da izađemo u Skupštinu sa novom vladom".

Vučić je na početku obraćanja rekao da ga je lista "Srbija ne sme da stane" obavestila da ima većinu za formiranje skupštinske većine i Vlade Republike Srbije.

"U  narednih nekoliko dana će mi dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se zemlja nalazi u ne lakoj političkoj situaciji, pre svega zbog geopolitičkih prilika, zbog onoga što se zbiva na istoku Evrope.

"Zbog, rekao bih, nemoći velikih sila da probleme reše mirnim putem, i zbog toga što je Srbija vojno neutralna i u potpunom je okruženju ili NATO zemalja ili NATO aspiranata, i sa druge strane zemlja koja jedina u Evropi nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, nalazi se pod jasnim i nedvosmislenim pritiskom", rekao je Vučić.

Dodao je da je u takvim uslovima razumljivo da pojedine zemlje i preko svojih predstavnika pokušavaju da utiču i na unutrašnje političke prilike u Srbiji, što ništa nije novo i neuobičajeno.

On je podsetio da je započet proces konstituisanja organa vlasti posle uspešno okončanih izbora 17. decembra.

"U skladu sa Ustavom održao sam konsultacije sa svim političkim strankama koje su učestovale na izborima. Tri izborne liste, nažalost, nisu želele da učestvuju u tim razgovorima", podsetio je Vučić.

Ranije večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak u zgradi Predsedništva sa liderima vladajućih stranaka kako bi doneli važne odluke u vezi sa organizovanjem lokalnih izbora, funkcionisanjem Narodne skupštine i buduće izvršne vlasti.

image