Srbija i Balkan

Od kafanskog susreta do Stejt departmenta: Ko je smestio Marku Đuriću?

Fotografija susreta u kafani trebalo je da bude kompromitacija za još uvek aktuelnog srpskog ambasadora u Vašingtonu. Ko ju je objavio, zašto je baš sada dospela u javnost i sa kojim ciljem?
Od kafanskog susreta do Stejt departmenta: Ko je smestio Marku Đuriću?© Antonio Ahel/ATAImages

U trenutku kada se u Beogradu sastavlja nova vlada, a iz Vašingtona ispraćaju srpskog ambasadora Marka Đurića koji se vraća u Srbiju, verovatno na funkciju u izvršnoj vlasti, malo poznati mediji iz Prištine objavljuju njegovu fotografiju sa Milanom Radoičićem, čovekom koji je na američkoj crnoj listi.

Niko se nije ni potrudio da utvrdi autentičnost fotografije, kao ni kada je nastala, ali su već pohitali da zatraže mišljenje Stejt departmenta odakle Đuriću, kao osobi zaduženoj da popravi odnose sa Vašingtonom, pravo da se sreće sa Radoičićem koji je pod američkim sankcijama.

Stejt department odgovara da je upoznat sa medijskim izveštajima o ovom sastanku i dodaje da ima jasan stav o Radoičiću – on je kriminalac koji mora da odgovara.

"Srbija mora privesti pravdi odgovorne za napad koji su izvele paravojne strukture u Banjskoj na Kosovu koje su rezultirale tragičnom smrću narednika Policije Kosova", navodi se u odgovoru portparola američkog Stejt departmenta na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Ništa čudno u susretu nekadašnjeg čelnika Srpske liste i Đurića koji je bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pa su ga u tom svojstvu vlasti u Prištini i hapsile, ali se postavlja pitanje zašto je fotografija s Radoičićem objavljena baš sad i sa kojim ciljem?

Zanimljivo da je nakon fotografije sa Radoičićem, objavljena je i njegova slika sa prištinskim ministrom policije Dželjaljom Svečljom.

Oglasio se i Đurić, koji nije ni potvrdio ni negirao autentičnost fotografija, već navodi da bi bio razočaran da povodom njegovog povratka u Srbiju nije povedena negativna kampanja.

Kako kaže, nema nameru da se pravda ni Kurtiju ni Svečlji, ni ostalima koji su zlonamerni, ali poručuje da se nikada nije krio niti se stideo vrlo javnih kontakata koje ima u okviru posla koji obavlja.

"Osim sa različitim srpskim predstavnicima sa kojima i dalje ostvarujem redovan kontakt i volim da se sretnem i danas, sastajao sam se mnogo puta, takođe u okviru posla koji obavljam i sa brojnim albanskim liderima koji se od domaćeg i međunarodnog pravosuđa terete za neopisive ratne zločine protiv mog naroda. To mi je lično uvek padalo neuporedivo teže. Kao i susreti koje sam morao da imam sa etnonacionalistima Kurtijem i Svečljom koji brutalno gaze osnovna ljudska prava Srba na KiM i imaju nevinu krv na svojim rukama", kaže Đurić.

Napominje da je duže odsutan iz dnevne politike, pa mu je po malo začuđujuća strast sa kojom neki u javnom prostoru vode kampanju protiv sopstvene zemlje, misleći da će tako da ostvare političku korist.

"Očekuju ih međutim nova velika razočaranja u skoroj budućnosti. Vraćam se uskoro i jedva čekam da se suočim sa svima njima zajedno", poručio je Đurić.

Đurić je neočekivano postigao uspehe u kontaktima sa značajnim ličnostima u američkom Kongresu i preko njih uspostavio neku vrstu lobiranja za Srbiju, što je zabrinulo Prištinu, ocenjuje penzionisani potpukovnik vojne kontraobaveštajne službe Ljuban Karan.

"Đurićev uspeh u ovom trenutku veoma smeta Prištini, jer računaju da će oni, ako Srbija uspostavi iole korektnije veze sa SAD, izgubiti deo podrške", ocenjuje naš sagovornik.

Karan kaže da Priština smatra kako bi fotografija sa Radoičićem trebalo da bude nekakva strašna kompromitacija za Đurića, ali ona to uopšte nije, jer niti je Radoičić terorista, niti su Srbi sproveli bilo kakvu terorističku akciju na KiM.

"Zapadni mediji koji idu na ruku Prištini i Kurtiju pokušali su da od događaja u selu Banjska načine najstrašniji događaj koji se ikada dogodio na KiM, što je obična laž i podmetačina. Od šačice Srba koji su se organizovali da brane svoje selo prave teroriste jer im je to trebalo", ukazuje Karan i napominje da Srbi iz oružja koje im je zaplenjeno, a moguće i podmetnuto, nisu ni pucali.

U pitanju je, kaže naš sagovornik, izmišljotina koja je poslužila kao povod za etničko čišćenje preostalih Srba na Kosovu i Metohiji, a na šta Zapad žmuri.

Advokat Goran Petronijević kaže za RT Balkan da ne vidi ništa sporno u susretu i fotografiji, ali upozorava da se trenutno koristi sve što priliči i ne priliči kako bi se vodila kampanja, ne protiv Đurića lično ili Radoičića, već direktno protiv Srbije pre svega.

"Milan Radoičić je pod postupkom, ali taj postupak podrazumeva pretpostavku nevinosti", napominje naš sagovornik i dodaje: "Kakve veze ima ko se s kim sastao? To je samo sastavni deo sveopšte ujdurme koja se organizovano vodi protiv Srbije."

Potrebno je utvrditi da li fotografija potiče iz stranog ili domaćeg izvora, ali je očigledno da postoji nekakva simbioza zajedničkog interesa, a to je nastavak stalnog zaokupljanja pažnje srpske vlasti raznim incidentnim senzacijama koje su suštinski sporedne, kaže za RT Balkan nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Podseća da je predsednik Srbije više puta najavio Đurića kao osobu koju očekuje važna funkcija, što je sigurno privuklo pažnju.

"Oni koji su zaintrigirani koja bi to funkcija mogla da bude, verovatno pretpostavljaju da bi to moglo da bude nešto veoma značajno, a za njih osetljivo. Zato bi hteli na vreme da, ako mogu, zamute bistru vodu i pretvore je u neku vrstu bare", pojašnjava Jovanović.

Ocenjuje da to pokazuje da oni koji stoje iza fotografije nemaju dovoljno novih argumenata koji bi mogli da im posluže u ostvarenju ciljeva – da Srbiju stalno dovode u neprilike i da je "zapošljavaju" raznim sporednim događajima, kako bi istrošili njenu energiju i odvukli je sa glavnog pravca kojem se posvetila.

image