Srbija i Balkan

Američki ambasador u Sarajevu: SAD snažno podržavaju približivanje BiH i EU

Ambasador SAD u Sarajevu Majkl Marfi oštro je kritikovao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, za kojeg je rekao da "radi u interesu Rusije"
Američki ambasador u Sarajevu: SAD snažno podržavaju približivanje BiH i EUGetty © microgen

Američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi izjavio je da SAD snažno podržavaju približavanje BiH Evropskoj uniji i smatra da je neka vrsta međunarodne prisutnosti i dalje nužna.

Marfi je istovremeno oštro kritikovao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, za kojeg je rekao da "radi u interesu Rusije".

Marfi je, gostujući na podkastu sarajevskog "Oslobođenja", ocenio da je BiH zabeležila značajan napredak na putu ka EU otkako je formirana aktuelna vlast nakon izbora 2022. i dodao da stoga postoje veoma snažni geopolitički argumenti za Uniju da otvori pregovore sa BiH.

Američki diplomata je rekao da SAD o tome ne mogu da odlučuju, ali da snažno podržavaju otvaranje pristupnih pregovora.

Ukoliko, smatra Marfi, pregovori budu otvoreni, to će biti jasan signal građanima BiH da je put ka budućnosti u Briselu, a ne u Moskvi.

Lažnim je nazvao Dodikove tvrdnje da je evropski put BiH nespojiv s postojanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice koji ima ovlašćenja da nameće zakone i smenjuje izabrane zvaničnike.

Marfi kaže da su SAD stava da visoki predstavnik u BiH treba da ostane sve dok se ne ispune ciljevi koji su jasno postavljeni još 2008. Tada je Upravni odbor Saveta za sprovođenja mira u BiH definisao program od pet ciljeva i dva uslova kao preduslove za zatvaranje OHR. Jedan od njih je procena da se u zemlji u celosti poštuje Dejtonski sporazum.

On takođe tvrdi da je visoki predstavnik Kristijan Šmit, taj koji trenutno obezbeđuje napredak BiH na evropskom putu.

Marfi je ponovio da izgradnja Južne interkonekcije odnosno povezivanje gasne mreže BiH s Hrvatskom ostaje strateški interes Zapada da bi se smanjila zavisnost o ruskom gasu. Rekao je i da je Čović prepreka tom projektu.

Čovića je optužio da "interes naroda stavlja na poslednje mesto" pretpostavljajući mu svoj finansijski i stranački interes što, kako tvrdi američki ambasador, istovremeno pomaže jačanju ruskog uticaja, prenela je sarajevska TV N1.

image