Srbija i Balkan

Eskobar: Nisam ubedio Kurtija da promeni odluku o dinaru na Kosmetu

Specijalni izaslanik SAD je priznao da premijera tzv. Kosova nije uspeo da obaveže na rešavanje problema sa ukidanjem srpske valute u južnoj srpskoj pokrajini
Eskobar: Nisam ubedio Kurtija da promeni odluku o dinaru na KosmetuGetty © Erkin Keci/Anadolu

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da nije uspeo da ubedi Aljbina Kurtija da promeni odluku o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

"Potrebno je nam je rešenje. Zato sam pitao premijera da suspenduje odluku dok mi, zajedno sa Evropskom unijom, SAD i Kosovom, radimo na dugoročnom rešenju koje bi odgovorilo na vaše potrebe. To podrazumeva elektronske transfere u evrima kroz sistem Kosova. Ali, sada, moramo nešto hitno da uradimo. Nažalost, nisam uspeo da ga obavežem na to", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Vlada u Prištini je ranije danas saopštila da je Kurti u razgovoru sa Eskobarom rekao da uredba centralne banke o ukidanju platnog prometa u dinarima, predstavlja "odluku nezavisne i profesionalne institucije", i ponudio "saradnju" u brzom rešavanju svih problema koji spadaju u nadležnost vlade.

Specijalni izaslanik SAD je juče, nakon sastanka sa Kurtijem poručio da je pitanje upotrebe dinara urgentno humanitarno pitanje, koje mora odmah da se reši.

image