Srbija i Balkan

CIK u Prištini traži podršku institucija za izbore

Centralna izborna komisija još uvek nema pristup kancelarijama zvaničnika u severnim opštinama koji su podneli ostavke
CIK u Prištini traži podršku institucija za izboreNone © FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini, u okviru priprema za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova i Metohije, zatražila je neophodnu podršku nadležnih privremenih prištinskih institucija, prenosi "Telegrafi".

Članovi CIK-a su na sastanku poručili da je potrebna podrška ministarstva unutrašnjih poslova i policije za pitanja bezbednosti i ministarstva prosvete, kako bi se omogućilo korišćenje školskih prostorija kao biračkih centara tokom vanrednih izbora za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

Na sastanku je saopšteno da CIK još uvek nema pristup četiri kancelarije visokih opštinskih izbornih zvaničnika u severnim opštinama, koji su podneli ostavke.

Ove kancelarije, prema CIK-u, nalaze se u prostorijama opštinskih uprava.

Takođe, prema CIK-u, trenutno je teško koristiti škole u severnim opštinama kao biračke centre.

"Trenutno nemamo pristup ovim kancelarijama, što otežava osnivanje i rad opštinske izborne komisije. Nakon formiranja OIK, sledeći korak je procena biračkih centara koji će se koristiti kao objekti u kojima građani mogu da glasaju. U ovoj fazi je neophodna podrška drugih nadležnih organa", rekao je Ahmetaj.

Centralna izborna komisija ranije je saopštila da se na izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM, koji su raspisani za 18. decembar, prijavilo ukupno šest političkih subjekata. Srpska lista odlučila je da na ovim izborima neće učestvovati, kao ni, kako su saopštili, 95 posto građana severa Kosova koji podržavaju ovu stranku.

image