Srbija i Balkan

Skup ispred Generalštaba: NATO, dalje ruke od Srbije (VIDEO)

Nekoliko stotina građana okupilo se u znak sećanja na stradanje naroda tokom NATO agresije
Skup ispred Generalštaba: NATO, dalje ruke od Srbije (VIDEO)© Ј. Марковић

"Moli se Bogu i drži se Rusije", "Zgrada generalštaba – večni spomenik protiv nasilja", "NATO, dalje ruke od Srbije", samo su neke od poruka koje su poslali učesnici anti-NATO skupa održanog ispred zgrade Generalštaba koji su organizovale patriotske organizacije.

Cilj učesnika je da podsete domaću i svetsku javnost šta se Srbiji desilo pre 25 godina, kada je Srbija bombardovana, ali i da podsete na postojanje Rezolucije 1244, po kojoj je Kfor morao da demilitarizuje sve albanske grupe. 

Od vlasti se traži poštovanje Rezolucije prema kojoj na "Kosovo" treba da se vrati 1.000 pripadnika Vojske Srbije i poručuje se da neće biti dozvoljeno prepuštanje Generalštaba Amerikancima.

Okupljeni poručuju da su na skup došli jer im je skup "da se ne zaboravi zločin" koji je NATO počinio nad Srbijom pre četvrt veka.

Dušan Radovanović koji je učesnik protesta kaže za RT Balkan da nikada ne smemo da zaboravimo šta se dešavalo 1999. godine, kao i da je naša dužnost, ne samo kada je godišnjica, nego svaki dan da o tome pričamo.

Među učesnicima protesta je istoričar i pisac Milan Bojić koji je poručio da Srbija ima prijatelje i da više ne smemo da dozvolimo da nas Zapad ponižava.

"Vest da Generalštab predaju Amerikancima je ponižavajuća i ja sam došao da poručim da sam protiv toga iz prostog razloga što ako su preci mogli da budu ponosni i dostojanstveni možemo i mi. Takođe, ako nas zapadni svet odbacuje i ponižava, znam da za nas ima mesta u nekom drugom svetu koji se gradi, u svetu koji će biti pravedniji i ceniti naže žrtve", ističe istoričar Bojić.

"Ovde sam jer sećanje i bol ne napuštaju. Sedamdeset osam dana smo ovde živeli sa malom decom, i saosećamo sa svima koji su stradali širom Srbije. Mnogo je razloga zašto smo ovde, kao što i Rusija ima mnogo razloga da brani svoju zemlju od zlikovačkog NATO-a", kaže Mirjana Radić, jedna od učesnica skupa.

Učesnici skupa na kome su intonirana srpska i ruska himna, odali su počast poginulima u terorističkom napadu u Moskvi, s porukom da "kada Rusi plaču mi plačemo sa njima".

image