Srbija i Balkan

Klark o izjavi Kristofera Hila: Kosovo je bliže NATO-u i SAD od Srbije

NATO snage koje su u okviru mirovne misije nalaze na KiM obezbeđuju da ne dođe do nesporazuma u ​​vezi sa nezavisnošću "Kosova", poručio je bivši komandant NATO snaga
Klark o izjavi Kristofera Hila: Kosovo je bliže NATO-u i SAD od Srbije© John Lamparski /

Američki general u penziji Vesli Klark, koji je za vreme NATO agresije na SRJ bio na čelu Alijanse, reagovao je na izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da je Srbija trenutno bliža NATO-u nego "Kosovo" i ocenio da je iz njegovog ugla Kosovo mnogo bliže Severnoatlantskoj alijansi i SAD.

"Šta god da ambasador Hil kaže, ja to moram da vidim iz njegove perspektive, njegovog iskustva, ali kada to vidim spolja, čini mi se da sve dok je osoblje Kfora na Kosovu i sa istorijskim prijateljstvom između Sjedinjenih Država i Kosova, Kosovo je mnogo bliže NATO-u i Sjedinjenim Državama", izjavio je Vesli Klark za RTK.

Klark se prisetio i NATO agresije rekavši da mu je najteži trenutak za donošenje odluka tokom bombardovanja bio kada su Rusi odlučili da zauzmu aerodrom Priština, ometajući operacije NATO-a.

"To je bio veoma težak trenutak jer politički lideri Alijanse nisu bili potpuno sigurni u status, ciljeve svega ovoga, ali smo delimično uspeli u ovom pravcu, jer su saveznici Bugarska i Rumunija blokirali letove iznad svojih vazdušnih prostora za ruska pojačanja, odnosno ruske trupe nisu dobile podršku od drugih snaga. Nekoliko dana ili nedelja trajala je ta situacija i to je bio težak period", rekao je Klark.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na KiM i izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Klark je rekao da "NATO snage obezbeđuju da ne dođe do nesporazuma u ​​vezi sa nezavisnošću Kosova".

"Čini se da Vučić želi i jedno i drugo, želi da održi tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom, ali želi da ima i trgovinu i investicije i sa Zapada. Tamo je vrlo tanka linija i ambasador Hil je tu da to održi u pravom smeru", zaključuje Klark.

Bivši američki zvaničnik je govorio i o napadu u Banjskoj i istakao da vojnici Kfora i međunarodna zajednica treba da budu budniji i direktniji prema Srbiji da se to ne ponovi i dodaje da je to što se dešava u Srbiji je odraz situacije u Ukrajini.

image