Srbija i Balkan

Vulić: Srpski narod je kroz istoriju pobeđivao divizije Nemaca, Šmit za nas ne postoji

Političku scenu u BiH neće relaksirati formalna odluka EU da otvori pregovore sa BiH, bez konkretnog datuma pregovora
Vulić: Srpski narod je kroz istoriju pobeđivao divizije Nemaca, Šmit za nas ne postoji© РТ Балкан/Јелена Марковић/Уступљена фотографија

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da se po ko zna koji put potvrđuje da je BiH zemlja apsurda zbog najnovijih najava da će nepriznati visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuti izborni zakon, dok je zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH Staša Košarac upitao zbog čega se odmah ne ispune uslovi koje Republika Srpska smatra prioritetnim i zašto se na taj način ne relaksira politička situacija u BiH.

"Dok se zalažemo za evropski put, tražimo model za dijalog i dogovor domaćih političara, sarajevskim ulicama šepuri se tamo neki turista i osmišljava kako BiH vratiti bezbroj koraka nazad", istakla je Vulićeva za Srnu povodom informacije da će Kristijan Šmit, kojeg u Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika u BiH, danas nametnuti izborni zakon.

Ona je upitala kakva je demokratija gde sposobnim i samostalnim građanima upravlja nekakav politički, propali i iskompleksirani tutor?

"Nema zakona kojim će Šmit uništiti Republiku Srpsku i srpski narod, a oni koji pristaju da mu budi podanici i poslušnici, te dozvoljavaju nemačkom državljaninu da im uređuje BiH, dok su im usta puna njene navodne suverenosti, nemaju se čemu dobrom nadati. Očigledno da pristaju da žive u koloniji i protektoratu, iako tako ne mogu u EU, za koju se navodno zalažu", istakla je Vulićeva.

Naglasila je da je srpski narod kroz istoriju pobeđivao divizije Nemaca, a jedan Šmit je mali mrav koji sigurno neće uređivati život stanovnika Republike Srpske koji su izabrali svoje političke predstavnike na demokratski i legitiman način.

"I zato ne postoji frustracija i histerija Kristijana Šmita koju politički predstavnici Republike Srpske ne mogu i neće pobediti. Što se nas tiče, Šmit ne postoji, niti će postojati bilo kakva odluka ili zakon koje on nameće", poručila je Vulićeva.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je Kristijan Šmit najveća pretnja bezbednosti u BiH i da ni on ni OHR nemaju pravo da donose zakone i da će takvo delovanje udaljiti BiH od EU, ali i od pojma suverene zemlje.

Karan je istakao da zakone na nivou BiH može donositi Parlamentarna skupština uz konsenzus Republike Srpske i Federacije BiH.

"BiH ne može ni u EU bez Republike Srpske. Onda imate visokog predstavnika koji svih ovih godina, ili Šmita koji je niko i ništa, ruši dejtonsku strukturu", rekao je Karan.

On je istakao da najveću odgovornost za stanje u BiH, osim Šmita, snosi i Ustavni sud BiH koji ne može funkcionisati bez srpskih sudija.

"Prvog dana kada su izašli iz toga, oni su postali neustavni i postali rušioci ove zemlje. Od Šmita ima samo neko gori, a to je Ustavni sud BiH. U Ustavu nema visokog predstavnika i visoki predstavnik ne može donositi zakone. Da su samo to rekli, sačuvali bi BiH. To su dva rušioca BiH", rekao je Karan.

Kako pomoći BiH?

Političku scenu u BiH neće relaksirati formalna odluka EU da otvori pregovore sa BiH, bez konkretnog datuma pregovora, već ispunjavanje legalnih i legitimnih zahteva Republike Srpske za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika i reformisanje Ustavnog suda BiH iz koga treba da odu strane sudije, poručio je zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac.

Košarac je naveo da su toga, očigledno, svesni i predstavnici sarajevske "trojke", posebno Elmedin Konaković, koji je jasno kazao da BiH ne može u EU sa visokim predstavnikom i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH.

"Zato je pravo pitanje za Konakovića i 'trojku' zašto misle da treba čekati na rešavanje tih pitanja kada je i njima i nama potpuno jasno da su stranci, posebno Kristijan Šmit, Majkl Marfi i njima slični, ključni remetilački faktor i najozbiljniji bezbednosni problem u BiH", istakao je Košarac na Instagramu.

On je upitao zašto se odmah ne ispune uslovi koje Republika Srpska smatra prioritetnim i zašto se na taj način ne relaksira politička situacija u BiH kako bi ubrzano ispunjavali i sve druge evropske uslove i standarde.

image